"Joan Carles Primer, Felip l'últim". Aquest és el missatge de la pancarta gegant que ha desplegat Òmnium Cultural davant l'Estació de França per rebre el rei Felip VI en la seva visita a Barcelona. Una pancarta de protesta que ha estat poc temps al balcó, ja que els Mossos d'Esquadra els han obligat a retirar-la, segons ha denunciat l'entitat.

L'acció forma part de les iniciatives previstes contra la visita reial en el marc de la campanya de denúncia contra els poders de l'Estat i la monarquia iniciada el juliol passat Fem-la caure.

Fonts del Departament d'Interior han puntualitzat que les organitzacions que han convocat protestes per la visita reial, així com els veïns de la zona, van ser informats en el seu moment de la prohibició de desplegar pancartes al perímetre de l'estació  per motius de seguretat. Segons aquestes mateixes fonts, la propietat de l'edifici on s'ha desplegat la pancarta d'Òmnium va anunciar i avisar als ocupants de l'immoble  que no es podia penjar cap objecte a les façanes. Un cop ho han fet, el mateix propietari ha fet retirar la pancarta i ha fet fora als ocupants del pis.

Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha reivindicat el dret a la llibertat d'expressió per justificar el desplegament de la pancarta en declaracions a Catalunya Ràdio.

pancarta òmnium visita reial La pancarta que els Mossos han obligat a retirar / OC

Presència policial

La pancarta, però, ha estat poc temps penjada al balcó, ja que els Mossos d'Esquadra, segons han confirmat fonts de l'entitat a aquest diari, els han obligat a retirar-la. De fet, de bon matí s'ha desplegat un important dispositiu policial al voltant de l'Estació de França, tant d'agents dels Mossos d'Esquadra com del Cos Nacional de Policia, per blindar els accessos. Els veïns de la zona i persones que s'adreçaven al seu lloc de treball, han passat controls per entrar a la zona acordonada.

façana sense pancarta ÒmniumLa façana, ja sense la pancarta / Marta Lasalas

La pancarta, que fa 2x4 metres, ha estat desplegada a l'edifici que hi ha al davant de l'estació, al carrer Marquès de l'Argentera. Felip VI té previst arribar allà passades les deu del matí, per presidir, juntament amb el president del govern espanyol, el lliurament de premis de BCN New Economy Week, que organitza el Consorci de la Zona Franca

Pancarta de l'ANC

Un altre balcó del carrer Marquès de l'Argentera també ha lluït, poc després, una altra pancarta contra la visita reial. En aquest cas ha estat desplegada per l'ANC i s'hi podia llegir "Catalunya no té rei".

Davant la visita reial, Òmnium Cultural i l'ANC, junt amb els partits independentistes i entitats que els donen suport, han convocat per a aquest matí una cadena humana que anirà des de l'Estació de França fins al monument a Colom, que es troba al final de les Rambles. La cadena s'ha dividit en diferents trams, segons la procedència dels manifestants. Paral·lelament, els CDR han fet una convocatòria a les 10 del matí al Born, on hi ha un important desplegament policial.