El president Carles Puigdemont ha valorat aquest dissabte el rol d'un mediador de la Comissió Europea per a les negociacions entre el PSOE i el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan de govern dels jutges que fa cinc anys que està en funcions per la manca d'acord polític entre les dues principals forces al Congrés dels Diputats —hi ha majoria de vocals dretans i el PP no ha volgut perdre aquest benefici renovant-lo amb les darreres composicions parlamentàries, de majoria de l'esquerra i els socis independentistes i nacionalistes—. Segons l'eurodiputat i líder de facto de Junts per Catalunya, aquesta figura neutral internacional per mediar en el conflicte encallat al poder judicial constata que "cap dels dos no confia que el Rei exerceixi el rol constitucional de fer d'àrbitre i moderador del funcionament de les institucions"

Un rol neutral, diu Puigdemont, del qual Felip VI va "abdicar" el 3 d'octubre del 2017, com "els catalans ja sabem", en referència al polèmic discurs televisiu que el monarca va fer com a resposta al referèndum unilateral de l'1-O i poc abans de la posterior declaració fugaç d'independència del llavors president al càrrec, el mateix Carles Puigdemont. Un discurs que l'independentisme —i inclús algun sector de l'esquerra espanyola— recorda amb especial animadversió, en considerar que es posicionava al costat de la repressió estatal als votants, a més de no fer cap referència a les càrregues policials i els ferits a peu d'urna, deixant així de costat el seu paper polític neutral. "Ara ho constaten els dos grans partits constitucionalistes espanyols", apunta Puigdemont, a través d'un missatge a la xarxa social 'X' (Twitter). 

Lamenta "el temps perdut" mentre "anaven posant bastons a les rodes"

Així i tot, el president Puigdemont celebra aquesta figura de "mediador/verificador", en tant que assegura que el seu partit "fa anys" que la reivindica per a "acompanyar i ajudar a trobar solucions als conflictes". Això sí, no oblida el punt irònic característic en les seves publicacions a les xarxes: "No ens ho van acceptar en aquella inefable 'taula de diàleg' ni els uns, ni els altres. Ara, en canvi, els uns i els altres l'estan posant de moda. Me n'alegro", ha argumentat el líder juntaire, que, d'altra banda, lamenta "el temps perdut mentre els uns i els altres ens anaven posant bastons a les rodes". 

Un mediador europeu per renovar el CGPJ espanyol

Les paraules de Puigdemont d'aquest dissabte remeten a l'acord anunciat aquest divendres per poder finalment negociar la renovació del CGPJ, després de cinc anys en funcions per la manca d'entesa entre PSOE i PP. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, van concloure la reunió d'aquest divendres al Congrés amb l'acord de negociar la renovació del Consell amb la "supervisió" de la Comissió Europea, una proposta que va portar el PP de Feijóo, tot i haver vilipendiat amb duresa els mediadors internacionals del PSOE i l'independentisme. La Moncloa, per la seva part, ha parlat de "mediació i verificació". La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, va recordar que el ple actual porta més de mil vuit-cents dies amb el mandat caducat, i per tant calia una reforma "urgent".