La Fiscalia també es vol blindar davant possibles acusacions de lawfare per part de partits independentistes. El Consell Fiscal celebrat aquest dimecres ha atorgat per unanimitat l'empara a tots els integrants del Ministeri Fiscal que van actuar o actuen en tots els procediments derivats del procés independentista de Catalunya, segons ha informat la Fiscalia General de l'Estat (FGE). El Reglament del Ministeri Fiscal estableix a l'article 118 que els fiscals poden acudir en empara al Consell Fiscal quan es considerin inquietats o pertorbats en l'exercici de les seves funcions. El Consell Fiscal és un òrgan consultiu del Ministeri Fiscal, on hi ha representats càrrecs i vocals de les principals associacions de fiscals (amb majoria de la conservadora Asociación de Fiscales), i dona resposta així a la demanda d'una vintena de fiscals del Suprem de demanar l'empara i fins i tot mesures contra la diputada de Junts Míriam Nogueras per haver acusat certs jutges de lawfare o judicialització de la política. El Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha descartat actuar contra la diputada de Junts.

Després d'aprovar la concessió de l'empara, el Fiscal General de l'Estat ha fet una declaració institucional en la qual ha ratificat aquesta protecció. “La defensa de l'estat de dret és una funció prioritària dels fiscals en la nostra labor diària davant els tribunals de justícia. El sotmetiment a l'ordenament jurídic i el respecte de les institucions públiques són la base de la nostra convivència del sistema democràtic”, ha afirmat García Ortiz, que ha destacat “la importància de la lleialtat institucional com a element vertebrador de l'Estat social i democràtic de dret, que és el millor model de convivència, com així ha estat des de fa més de quaranta-cinc anys”.

 

Nogueras té inviolabilitat

A la reunió, alguns vocals han preguntat si la Fiscalia farà alguna acció per les declaracions acusatòries de Nogueras a certs jutges, i el Fiscal General ho ha descartat. Ha recordat que l'article 14 de la Llei orgànica del Poder Judicial estableix que els jutges i magistrats que es considerin inquietats o pertorbats en la seva independència han d'adreçar-se al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), mentre que "el que s'encarrega al Ministeri Fiscal és promoure les accions pertinents en defensa de la independència judicial".

En aquest sentit, García Ortiz ha recordat que "els diputats i senadors gaudeixen d'inviolabilitat per les opinions" manifestades en l'exercici de les seves funcions, segons l'article 71.1 de la Constitució.

Silenci amb l'amnistia

A més, a preguntes d'alguns vocals, ha reiterat que els fiscals no es pronunciïn sobre l'amnistia que impulsa el govern espanyol del PSOE, perquè encara no és una llei en vigor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!