El rei d'Espanya, Felip VI, en l'ofrena a l'apòstol Santiago ha apel·lat la unitat d'Espanya, "l'apòstol simbolitza la unitat d'Espanya", ha proclamat. "S'ha de promoure la cultura del comú que possibilita comprendre la unitat i la història d'Espanya", ha dit.

També ha reivindicat el paper de la Corona, que "simbolitza la continuïtat de la nació espanyola en la història" i també "el seu caràcter de pont entre passat, present i futur". 

El monarca ha demanat ajuda per assegurar la "convivència en democràcia i llibertat". En gallec ha fet referència a la "convivència democràtica" i ha recordat que Espanya "és una nació vinculada pel passat, pel present i el futur, que viu i s'expressa en llengües i cultures tan riques com la gallega".

Després del Rei, l'arquebisbe de Santiago, Julián Barrio, ha demanat que tots els pobles d'Espanya "mantinguin una convivència fraterna sense oblidar les arrels de cadascú".

Rey Felip VI EFEEls reis d'Espanya en la cerimònia de Santiago. - EFE

El govern espanyol, al costat del Rei

El Felip VI s'ha referit a la pandèmia de la covid com "una de les experiències més dures". "En moments com aquests són imprescindibles fars que il·luminin i que marquin la direcció en l'obscuritat", ha dit.

A l'acte d'homenatge a l'apòstol Santiago hi havia la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, també la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el president de la Xunta, Albert Núñez Feijóo. També el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i el cap de l'Estat Major de Defensa, l'almirall Teodoro López Calderón.

El retrat del Rei

El Rei ha sigut el centre del debat i la polèmica al consistori de l'Ajuntament de Barcelona. El Tribunal Suprem ha obligat l'Ajuntament a posar el retrat del Rei a la sala de plens. L'alcaldessa Ada Colau ha rebut la presència de Felip VI a la sala de plens amb una mascareta amb els colors de la bandera republicana espanyola. L’alcaldessa, així com els representants d’ERC i Junts per Catalunya, ha lamentat que la imatge del monarca s’hagi hagut de col·locar per imperatiu legal.

Colau ha obert el ple amb una crítica a la sentència del Tribunal Suprem que ha imposat la fotografia del Rei i ha puntualitzat que, tot i estar-hi en contra, ha seguit les indicacions dels serveis jurídics per no comprometre els funcionaris de l’Ajuntament. "Aquells que defensen la institució monàrquica haurien de fer una reflexió sobre què vol dir que no sigui per estima la col·locació d’aquesta imatge, sinó que sigui estrictament per imperatiu legal", ha destacat l’alcaldessa.

L'alcaldessa ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra les declaracions de l’exministre de l’UCD Ignacio Camuñas aquesta setmana, que va culpar la república del cop d’estat del 1936. "Això és gravíssim. No permetem la banalització del feixisme", ha afirmat.

 

Imatge principal: El rei Felip VI durant el discurs en homenatge a l’arquebisbe Santiago. - EFE