El rei Felip VI, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, han inaugurat el Mobile World Congress 2023 i s'han mostrat convençuts que serà un èxit. Tots tres s'han retrobat en el sopar inaugural, que s'ha celebrat aquest diumenge al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), i en els discursos han expressat la satisfacció que Barcelona aculli una nova edició del congrés de telefonia mòbil més important del món, i que es pugui fer en un context de plena normalitat, després de la pandèmia. La preocupació per la guerra a Ucraïna ha estat present en les paraules del rei i dels líders executius, i excepte per part de Sánchez, no hi ha hagut cap referència al conflicte entre Catalunya i l'Estat. Un any més, Aragonès i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han evitat participar en el besamans inicial al Rei, i tampoc han posat amb ell en cap fotografia. Això sí, després tots han sopat a la taula presidencial, a la sala oval del MNAC. 

La guerra a Ucraïna torna a ser protagonista al MWC 

Aragonès, Sánchez i Felip VI han traslladat la solidaritat al poble ucraïnès i de formes diferents han expressat la preocupació per aquesta guerra i la necessitat que es resolgui. Aragonès ha enviat els seus "millors desitjos" als ucraïnesos i ha reivindicat les solucions diplomàtiques. "Cal cooperar en la cerca de solucions per poder arribar a un escenari de pau", ha afirmat. Sánchez, per la seva banda, s'ha mostrat orgullós per l'acollida de refugiats a l'estat espanyol i ha refermat el compromís d'Europa amb Ucraïna. Alhora, ha assenyalat l'impacte negatiu que el conflicte armat ha tingut en l'economia espanyola i europea, i, en aquest sentit, ha aprofitat per reivindicar les polítiques del seu govern per fer front a la inflació i a la crisi energètica. Finalment, Felip VI ha manifestat el seu suport al poble ucraïnès i ha apel·lat al seu dret a la legítima defensa, la sobirania i la integritat territorial. 

El president espanyol, juntament amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, o la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha sortit a rebre el Rei fora del MNAC, en el que s'anomena el besamans. Aragonès i Colau, però, com ve sent habitual en els anys anteriors, s'han estalviat aquest pas i s'han trobat amb tots els assistents al sopar a l'interior del museu, i també han evitat fotografiar-se amb Felip VI. A l'interior, però, tots han sopat a la mateixa taula i a Aragonès li ha tocat seure just davant del monarca. 

President Govern Espanyol Pedro Sanchez Rei Felip VI Sopar Mobile World Congress 2023
Pere Aragonès ha evitat cap fotografia amb el rei Felip VI durant el sopar del Mobile World Congress 2023 / Carlos Baglietto

Sánchez apel·la de nou a la "convivència" a Catalunya

Aragonès ha fet un paral·lelisme entre el Mobile World Congress i l'Exposició Internacional de 1929, com a dos esdeveniments que comparteixen l'esperit de "connexió, innovació i la voluntat de posar la tecnologia al servei d'un millor futur per a tothom". En aquest sentit, ha considerat que la relació entre Barcelona i el MWC representa un "llegat", que ha portat la capital catalana a esdevenir "la capital digital d'Europa", i que per tal de protegir aquest llegat cal "fer polítiques econòmiques, i educatives per construir un món més just, més humanista i més pròsper". El president s'ha acomiadat amb un "bona nit i bona feina" i en cap moment ha fet cap referència al procés independentista ni ha reclamat res a Sánchez.

El president espanyol, en canvi, s'ha expressat en una línia similar a com ho va fer durant la cimera hispanofrancesa el passat mes de gener, i ha celebrat que la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el govern espanyol hagin iniciat "una nova etapa de col·laboració, de trobada i de diàleg que permetrà centrar-nos en tot allò que ens uneix, que és el progrés de Catalunya, de Barcelona i de totes les persones les habiten". En aquest sentit, ha reivindicat que "una Catalunya oberta i plural" és una Catalunya per la qual "val la pena unir forces i voluntats" i així, de forma indirecta, ha convidat Aragonès a "superar les diferències per dur a terme una política d'acció útil, per millorar la vida de la gent". En una altra referència implícita al procés, ha afirmat que la digitalització ha "d'ajudar a tancar bretxes a tots els àmbits, l'econòmic, el de gènere, el generacional, i, a Espanya també el territorial". En el seu discurs, Sánchez sí que s'ha dirigit de forma directa a Felip VI, al qual ha agraït "la presència en aquesta cita a la qual mai falta", fet que a parer seu, demostra "el seu compromís amb Catalunya".

President Generalitat Pere Aragones Sopar Mobile World Congress 2023
El president Pere Aragonès durant el discurs al sopar inaugural del Mobile World Congress 2023 / Carlos Baglietto 

Felip VI ha fet una part del seu discurs en català, en la que ha agraït la invitació a l'esdeveniment. "M'honora profundament, sempre és un plaer poder trobar-nos de nou aquí a Barcelona, una ciutat cosmopolita a l'avantguarda de la innovació per conèixer els avenços de tecnologia mòbil", ha afirmat. El Rei ha reconegut que s'han viscut "temps difícils, i que encara ho són per a molts i moltes", però ha definit l'edició d'enguany de MWC com la de la "recuperació". Ha posat en valor la importància de la comunicació quan es compleix el 50è aniversari de la primera trucada mòbil, i com en l'actualitat, en un context internacional "d'inestabilitat i incertesa", cal fer front a "nous desafiaments" i treballar per millorar l'accés a la xarxa i la connectivitat arreu del món. Fent una referència a Ucraïna i a les àrees de Turquia i Síria afectades pel terratrèmol ha recordat que "on hi hagi un telèfon hi haurà possibilitat d'ajuda". Finalment, ha destacat les virtuts del MWC per a la ciutat de Barcelona. "Aquest congrés fantàstic ha ofert a Barcelona més que el valor que genera", ha asseverat. 

Colau demana a Sánchez limitar els preus del lloguer

L'alcaldessa, Ada Colau, ha fet el discurs més polític de tots i s'ha dirigit, d'una banda, a Aragonès per reclamar-li suport. "Necessitem a la Generalitat a ple rendiment al nostre costat, en sectors clau com l'habitatge, la salut, l'educació o la sostenibilitat". D'altra banda, ha denunciat que la gent jove no pot quedar-se a treballar i viure a Barcelona, i que és difícil atreure talent internacional per la "gran barrera dels preus del lloguer". En aquest sentit, ha apressat Sánchez perquè abans que s'acabi la legislatura, limiti els preus del lloguer. "Potser aquest no és el fòrum i aquest no és el lloc per parlar de polítiques d'habitatge, perquè és un tema social, però alhora és un tema econòmic, i li demano que reguli els preus del lloguer, perquè tots puguin seguir vivint i treballant a Barcelona i a les altres ciutats de l'Estat". 

Alcaldessa Barcelona Ada Colau Sopar Mobile World Congress 2023 / Carlos Baglietto
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat a Sánchez que limiti els preus del lloguer durant el sopar del Mobile World Congress 2023 / Carlos Baglietto