El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous un nou paquet de mesures per pal·liar els efectes de la crisi energètica causada per la invasió russa a Ucraïna. L'executiu espanyol planeja mobilitzar un total de 3.000 milions d'euros en noves ajudes energètiques, les quals calculen que beneficiaran el 40% de les llars espanyoles. Sánchez ha avançat que el nou paquet de mesures serà aprovat pel Consell de Ministres el pròxim dimarts. 

Entre les noves mesures presentades per Sánchez destaca el descompte en la factura de la llum del 40% per a aquelles "llars treballadores de baixos ingressos". Des de la Moncloa calculen que aquesta nova mesura beneficiarà 1,5 milions de llars. A més, ha anunciat el reforç del bo social elèctric. També hi haurà un increment d'un 15% de la quantitat d'energia amb dret a descompte

Una altra de les mesures estrelles que ha presentat el president socialista va dirigida al gas, en concret, al consum de calefacció i aigua calenta de les llars que tenen calderes comunitàries. Concretament, s'estendrà la protecció que ja atorguen les tarifes regulades a les llars que formin part de comunitats de veïns amb calefaccions centralitzades de gas natural, creant amb això una nova tarifa regulada perquè es limiti fins a finals del 2023 l'augment. 

Els seus socis al govern espanyol, Unidas Podemos, han intervingut poc després per plantejar dues mesures introduïdes com a esmenes per tal de reduir l'impacte de la inflació en les famílies treballadores. "La primera per limitar el diferencial a les hipoteques de tipus variable i la segona per prorrogar els contractes de lloguer quan així ho necessiti l'inquilí o inquilina", ha explicat Pablo Echenique

 

Sánchez aposta pel model europeu en temps de crisi 

En el seu discurs, Sánchez ha reivindicat l'aproximació del seu executiu a la gestió de la crisi actual, en contraposició de la gestió que va fer el PP amb la crisi financera. El president espanyol ha denunciat que les polítiques neoliberals que van impulsar els populars van ampliar les desigualtats i reivindica que actualment la Unió Europea s'allunya d'aquest model d'austeritat que encara defensa el PP. Sánchez ha citat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, qui ha defensat mesures com l'augment d'impostos a les grans elèctriques. "Hem lluitat a Brussel·les perquè Europa no torni a fer els errors de fa una dècada. Ens hem fet valer i ens han escoltat", ha reivindicat el president espanyol. 

En la seva intervenció al Congrés, Sánchez ha advertit que l'actual líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, vol aplicar les mateixes mesures que Mariano Rajoy. "Una tornada al pitjor dels nostres passats", ha sentenciat Sánchez qui s'ha erigit en el defensor de l'estat del benestar. Per altra banda, ha alertat sobre les conseqüències que els populars arribessin a la Moncloa en aquest context de crisi.