L'independentisme torna a mostrar el seu rebuig a Felip VI. En una acció convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), prop de 200 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, s'han reunit aquest diumenge a la tarda per fer una gran xiulada en contra de la presència del rei a Barcelona, en motiu del Mobile World Congress 2023. La protesta, convocada aquest divendres per l'ANC a última hora, ha consistit a projectar la cara del rei cap per avall a una de les Torres Venecianes, mentre que a l'altra han mostrat el missatge de "Ni rei, ni corona". Durant gairebé una hora, els concentrats han xiulat en contra de Felip VI, que es trobava al sopar previ al congrés de telefonia mòbil al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), a pocs metres de la concentració. Així mateix, durant l'acció també s'han cremat imatges de Felip VI sota el crit "Catalunya no té rei".

Projecció de la cara de Felip VI

Els manifestants s'han començat a congregar cap a les 18.30 hores als peus de les Torres Venecianes, custodiades per furgons dels Mossos d'Esquadra. Acompanyats de banderes independentistes i cartells en contra del monarca espanyol, han iniciat una xiulada que s'ha allargat a mesura que preparaven l'acció sorpresa: projectar la cara de Felip VI del revés sobre una de les torres situades a plaça Espanya, tal com ja van fer en una altra mobilització el 2021. Aquesta projecció ha anat acompanyada de crits de rebuig a la monarquia i a favor de la independència de Catalunya. 

Manifestació contra el rei ANC torres venecianes / Irene Vilà Capafons
Manifestació contra el rei ANC torres venecianes / Irene Vilà Capafons
Manifestació contra el rei ANC plaça espanya  Irene Vilà Capafons
Manifestació contra el rei de l'ANC / Irene Vilà Capafons

Dolors Feliu, sobre la presència d'Aragonès

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha explicat en declaracions als mitjans que aquesta protesta s'ha fet per denunciar que tant el rei com el govern espanyol han vingut a Barcelona "per apropiar-se dels actes, de les celebracions i les activitats que es fan de màxima rellevància a Catalunya". "No ho podem permetre", ha defensat Feliu. En aquesta línia, ha assegurat que els "catalans ens hem de poder representar a nosaltres mateixos". D'altra banda, la presidenta de l'ANC s'ha mostrat crítica amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en aquest sopar de benvinguda al Mobile World Congress, on compartirà taula amb Felip VI i Pedro Sánchez. "Ens agradaria que mostrés contundentment que no hi ha d'haver representació espanyola i, en aquest sentit, entenem que sí que s'haurien de fer gestos perquè això es visibilitzés", ha afirmat Feliu.

 Manifestació contra el rei ANC torres venecianes dolors feliu / Irene Vilà Capafons
Dolors Feliu a la manifestació en rebuig a Felip VI / Irene Vilà Capafons

Segona protesta contra el rei aquest 2023

Aquesta ha estat la segona acció de protesta de l'independentisme contra el rei Felip VI d'aquest 2023. L'Assemblea Nacional Catalana ja va convocar una manifestació contra el rei espanyol el passat 31 de gener, quan Felip VI va venir amb motiu de l'acte de lliurament de despatxos als 171 integrants de la nova promoció de la carrera judicial.