El Rei Felip VI torna a Cataluya per primer cop després de les fortes protestes que es van fer en la seva última visita al febrer per la inauguració del Mobile World Congress. Ni Colau ni Roger Torrent van assistir a la recepció del cap d'Estat.

Tant l'alcaldesa com el president del Parlament van justificar la seva plantada per la posició del Rei davant les dures actuacions policials de l'1-O en el seu discurs del 3 d'octubre donant suport als cossos policials de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Amdós, per això, van assistir al sopar posterior a l'acte on es va notar una forta tensió entre les autoritats catalanes, el Rei i Soraya Sáenz de Santamaría.

Via Laietana es va plenar de centenars de persones per fer una forta cassolada que es va escampar arreu de Catalunya. Els manifestants van voler reflectir la situació política anormal que s'està vivint a Catalunya i sumars-hi a la denúnica dels polítics catalans que van plantar Felip VI. La polèmica rebuda va donar la volta al món.

Dilluns torna a Catalunya

El rei Felip VI presidirà el proper dilluns a l'Auditori de Barcelona l'entrega de despatxos oficials a la nova promoció de jutges. Els 65 components de la promoció participaran en la ja tradicional cerimònia en la que també intervindran el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i la directora de l'Escola Judicial, ubicada a Barcelona, Gema Espinosa, que a la vegada és l'esposa del magistrat Pablo Llarena, que recentment ha estat insultada i amenaçada per la seva relació amb el jutge que instrueix la causa al Suprem contra els polítics independentistes.

A l'acte també hi assistirà el fiscal general de l'estat, Julián Sánchez Melgar, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, i la resta de la Sala de Govern del TSJC, així com la resta de vocals del CGPJ, el vicepresident del Suprem, Ángel Juanes, i el president de l'Audiència Nacional espanyola, José Ramon Navarro, i altres presidents de tribunals superiors. Habitualment també hi assisteixen el ministre de Justícia, l'alcalde o alcaldessa de Barcelona i el president de la Generalitat. En aquest tercer cas, caldrà veure si algú el substitueix, com podria ser el president del Parlament, Roger Torrent.

L'acte s'havia de celebrar fa uns mesos, però la conflictiva situació política a Catalunya ho ha endarrerit. Els jutges van aprovar les oposicions la tardor del 2015, van entrar a l'escola el gener del 2016; després d'un any de formació van fer pràctiques durant set mesos i cinc més de substitució, que van acabar el 30 de novembre passat. Des d'aleshores estaven en una situació de 'buit legal' perquè no estaven formalment nomenats. La 67a promoció de l’Escola Judicial, que té la seva seu a Vallvidrera, està integrada per 46 dones i 19 homes, que en la seva majoria començaran a exercir la seva funció jurisdiccional com a titulars de Jutjats de Primera Instància i Instrucció.

Arriba a Catalunya envoltat de polèmica

La visita de Felip VI a Catalunya arriba en una setmana on la polèmica s'ha centrat en la familia dels Borbons. El video on es mostra la mala relació entre Sofia i Letizia  ha estat protagonista els últims dies tot i que la Casa Reial no ha fet cap comunicat al respecte. S'espera que el Rei no faci declaracions sobre la picabaralla i deixi de banda l'assumpte.