El congrés del Partit Popular Europeu oferirà la sisena imatge pública d’Alberto Núñez Feijóo amb Carlos Mazón després de la DANA que va causar 228 morts al País Valencià. La cimera se celebrarà a València dimarts i dimecres i suposarà el seu primer retrobament en tres mesos. No hi ha foto dels dos des que van començar els revessos judicials per l’actuació del govern valencià. Així mateix, al llarg de sis mesos, les declaracions de Feijóo sobre Mazón han anat saltant del suport tancat als dubtes explícits, passant per la desautorització. L’ha qüestionat i l’ha aplaudit. Li ha demanat autocrítica i ha elogiat la seva “valentia”. Això sí, el que menys ha avalat ha estat la gestió pròpia del dia de la DANA: Feijóo s’ha basat a escudar-se en la seva gestió posterior al temporal per salvar-lo, malgrat que ha acabat vinculat el seu futur a la investigació judicial. L’hemeroteca ho testifica.

 

Quatre fotos al gener, un mes abans que esclatés la investigació judicial

L’última vegada que Feijóo i Mazón es van deixar veure en públic va ser el 23 de gener a Madrid quan ambdós van visitar la Fira Internacional de Turisme (FITUR). I no va ser fins unes setmanes després quan la jutgessa de Catarroja va començar a responsabilitzar directament la Generalitat Valenciana de la gestió del temporal. En les últimes setmanes, Nuria Ruiz Tobarra ha verbalitzat que el missatge de l’alerta massiva va ser “tardà i erroni”, que la competència en protecció civil és “autonòmica” i que hi va haver una “inactivitat patent” del govern valencià. D’aleshores ençà, en cap moment no s’ha repetit una foto de Feijóo amb Mazón. Tanmateix, sí que es produirà demà passat en la inauguració del congrés del PPE.

No obstant això, durant el mes de gener, els retrobaments del líder del PP i del president valencià van ser constants. El 20 de gener, tots dos van coincidir en la presentació per part de Feijóo del Pla València, que va tenir lloc en una trobada empresarial organitzada per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana i el Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana. La setmana anterior, Mazón va assistir, juntament amb tots els barons del PP, en un acte a Oviedo per presentar la Declaració d’Astúries, un pla en matèria d’habitatge. El líder valencià es va abraçar efusivament amb Feijóo i va rebre el suport dels seus companys amb un llarg aplaudiment que ell va respondre posant-se la mà al cor i amb petons dirigits al públic.

 

Així mateix, el 9 de gener Feijóo i Mazón van participar en una trobada de feina amb alcaldes i càrrecs del PP de València a l’Hotel Turia en el qual van fer pinya i van aprofitar els seus discursos per carregar amb molta duresa contra Pedro Sánchez. El dia d’abans, Feijóo havia visitat sol i per sorpresa alguns dels municipis afectats. Més testimonial va ser la coincidència entre els dos a la missa funeral per les morts de la DANA organitzada per l’Arquebisbat de València. No van fer declaracions i, per qüestions protocol·làries, no van seure un al costat de l’altre. La primera imatge dels dos junts després de la DANA va ser el 31 d’octubre, dos dies després del temporal, quan Feijóo va visitar el Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana: va donar suport al president valencià i va disparar contra el govern espanyol.

“Gestiona amb la informació que rep, que pot ser exacta, inexacta o millorable”

De fet, aquesta va ser la seva primera reacció: responsabilitzar l’AEMET i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per exculpar el president valencià. “Gestiona en funció de la informació que rep, que depèn d’organismes amb competència exclusiva del govern espanyol”, va justificar. I va esgrimir que “ningú pot prendre decisions” en funció d’una informació que “pot ser exacta, inexacta o millorable”. Aquell mateix dia va ser la primera vegada que va reclamar la declaració de l’emergència nacional, que trauria el comandament a Mazón per donar-l’hi a la Moncloa. Defensava la resposta del govern valencià, però l’acompanyava amb la petició (implícita) d’apartar-lo de la gestió dels dies posteriors. I Feijóo va repetir insistentment la mateixa petició els dies posteriors. “Si això no és una emergència nacional, què ho és, llavors?”, es va preguntar el següent dilluns.

Feijóo i Mazón a l'Eliana el 31 d'octubre Europa Press
Alberto Núñez Feijóo i Carlos Mazón atenen els mitjans de comunicació després de visitar el CECOPI el 31 d’octubre / Foto: Europa Press

Dues setmanes després, en una entrevista en Antena 3, Feijóo va diferenciar la “falta d’humanitat” de Sánchez i els “errors humans” de Mazón, però va reivindicar que el president valencià havia “donat la cara des del primer instant” i era “l’únic” que havia fet “autocrítica”. Mantenia el suport a Mazón. El paral·lelisme entre el govern espanyol i valencià va tornar a emergir sis dies més tard a la Junta Directiva Nacional del PP. “Si aspiren a tornar a estar a l’altura de la gent i desitgen honrar a les víctimes, [els governs espanyol i valencià] estan obligats a avaluar des de la crítica i l’autocrítica la tragèdia i a compensar l’esdevingut amb un procés de reconstrucció”, va verbalitzar. Així mateix, va instar el PP valencià a “continuar donant la cara, entenent la decepció, reconeixent els errors i assumint responsabilitats”. I va advertir els populars que ja “no caben equivocacions” i que “la confiança, quan s’ha ressentit, cal tornar a guanyar-la”.

Va ser en aquestes dates quan Carlos Mazón va comparèixer a les Corts Valencianes i va vincular el seu futur polític a la reconstrucció: “Si no soc capaç de liderar la recuperació que necessiten els valencians, assumiré les conseqüències polítiques personalment no optant a la reelecció”, va assegurar. I aquesta és la carta que ha servit a Feijóo per justificar la seva continuïtat en el càrrec.

“Va ser un error creure que no era necessària la seva presència al CECOPI”

Poc després, Alberto Núñez Feijóo va abordar el capítol d’errors concrets en una entrevista a El Confidencial. “Hi ha dues conductes clarament diferenciades, i insisteixo: no estic justificant els errors de Mazón. [Ell] ha acreditat els seus errors, que els ha tingut”, va reconèixer. I ho feia al mateix temps que posava en dubte una de les principals cartes de la defensa del president valencià, el fet de no haver estat al CECOPI: “És evident que pensar o creure que no era necessària la seva presència va ser un error”. També va insistir, com va fer repetidament a partir d’aleshores, que Mazón va deixar clar que “no optarà a la reelecció si no té èxit en la recuperació”. Serà candidat en el futur? “Depèn de com sigui capaç d’activar la recuperació dels danys soferts”, va contestar Feijóo.

El següent gir del líder del PP va ser el 24 de desembre, quan va tornar a fer pinya fèrriament amb Mazón. “Cap president autonòmic no té ni capacitat ni organització ni competències per gestionar la catàstrofe de València”, va esgrimir en una entrevista a La Voz de Galícia. Continuava minimitzant les culpes de la Generalitat Valenciana. “Mazón és el polític que més ha donat la cara a la catàstrofe de València i el que menys competències tenia”, va concloure. En una línia semblant es va pronunciar a El Español una setmana més tard: “He reconegut que els meus col·legues de partit a València han comès certes ingenuïtats polítiques [...] en pensar que el govern espanyol els ajudaria”.

“Estimat Carlos, estem orgullosos que continuïs treballant i donant la cara”

Amb el canvi d’any, el discurs va mantenir la mateixa direcció. Els primers dies del 2025 va ser quan Feijóo va estar més a prop de Mazón. El 9 de gener, en un acte del PP valencià, va elogiar la “fortalesa” del president de la Generalitat Valenciana i va tornar a marcar distàncies amb la Moncloa mostrant-se partidari dels “polítics que responen de la seva gestió”. “Estimat Carlos, estem orgullosos que continuïs treballant i continuïs donant la cara igual que els alcaldes i els portaveus”, va proclamar enmig d’aplaudiments. “És un polític que continua treballant i que ha fet una enorme autocrítica, li puc assegurar que és el polític que més ha assumit les seves responsabilitats”, va defensar l’endemà en una entrevista a Onda Cero. “Continua donant la cara cada dia prenent mesures i prenent decisions i ha unit el seu futur polític a l’èxit de la reconstrucció”, va afegir. I davant Carlos Alsina va tenir una dosi de sinceritat: “No li oculto que Mazón estava noquejat [després de la DANA], li passaria a qualsevol. Qualsevol persona amb un mínim de sensibilitat, que sigui un polític de bona fe i que no utilitzi una catàstrofe natural per intentar créixer políticament, ha d’estar noquejat”.

Feijóo i Mazón PP Europa Press
Alberto Núñez Feijóo i Carlos Mazón se saluden abans de reunir-se amb alcaldes i càrrecs del PP valencià el 9 de gener / Foto: Europa Press

“Cap dels governs ha estat a l’altura”

Un mes més tard, en una entrevista a El Mundo, Feijóo continuava posant èmfasi en el fet que el futur de Mazón estava condicionat a la reconstrucció: “Ha posat la seva sort política en la recuperació, i ha estat realment una decisió molt arriscada, perquè la recuperació no depèn només d’ell”. “Jo donaré a Mazón l’aval que mereixi en funció de la recuperació de la Comunitat Valenciana. El que vull és la proporcionalitat i la justícia en la qualificació d’aquest assumpte”, va afegir en ser preguntat sobre la continuïtat del líder del PP valencià.

Quinze dies després, va tornar a la comparativa entre la Moncloa i la Generalitat Valenciana per llançar un dard a Carlos Mazón: “Ni l’administració central ni l’administració autonòmica han estat a l’altura d’aquesta emergència i aquesta catàstrofe mediambiental”, va reconèixer en declaracions als mitjans de comunicació. “Torno a insistir, crec que cap dels governs ha estat a l’altura”, va reiterar més tard. Això sí, va tornar a intentar marcar distàncies entre les “posicions totalment i diametralment diferents” de Sánchez i Mazón: “La persecució a un adversari polític que és el president de la Generalitat i la reacció del president de la Generalitat, l’objectiu de la qual és la recuperació. [...] N’hi ha un que ha demanat perdó i n’hi ha un altre que està ple de supèrbia i està intentant erosionar al govern valencià”.

“Esperarem l’abast de la investigació judicial i veurem on són les responsabilitats”

I el gir d’Alberto Núñez Feijóo va arribar el 13 de març, quan va deixar de vincular el futur de Carlos Mazón amb la reconstrucció per unir-lo a la investigació de la jutgessa de Catarroja. “Deixem que les coses transcorrin i continuem atents als fets. Cada cosa al seu moment i de moment, no hi ha cap novetat que em faci canviar de posició”, va respondre en ser preguntat per les últimes novetats judicials. I 24 hores culminava el cop de timó: “Esperarem al contingut i l’abast de la interlocutòria i de la investigació. Mentre sigui president del PP, vull saber què va passar i quins van ser els responsables i que s’investigui fins al final”, va assegurar des d’un celler de Valladolid. “Veurem on són les responsabilitats, deixarem que les investigacions avancin” perquè posteriorment els polítics puguin “assumir les responsabilitats que corresponguin”, va reblar. Eludia el suport a Mazón i deixava entreveure que el seu futur polític depenia dels jutjats.

“Mazón ha estat coherent i ha estat valent”

L’última llança a favor de Carlos Mazón va arribar fa una setmana en una entrevista en Ok Diario. “Nosaltres estem donant suport al president Mazón i ho continuem fent. Perquè ha estat coherent i ha estat valent”, va subratllar Alberto Núñez Feijóo. Va assegurar que ell i Mazón comparteixen l’objectiu que el PSOE i Compromís no tornin a governar i va anticipar el dilema que hauran de resoldre en el futur sobre la candidatura del president valencià a la reelecció: “Mesurarem puntualment com està l’opinió pública a València i adoptarem la decisió oportuna. Si creiem que serem capaços de reeditar el govern, treballarem en aquesta candidatura. Si creiem que és necessari reforçar-la, doncs treballarem en l’altre pla”. Però això és cosa del futur.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!