Alberto Núñez Feijóo ha reptat el PSOE a comprometre's davant notari a no pactar amb EH Bildu si no condemna ETA, després que el candidat abertzale a les eleccions basques, Pello Otxandiano, es negués a qualificar el grup de "terrorista". En declaracions als periodistes aquest dimecres a Girona, el líder del PP ha titllat de "covarda" la resposta del govern espanyol a Otxandiano i ha reclamat no arribar a cap acord amb els independentistes bascos a cap institució fins que "Bildu condemni els assassinats d'ETA i col·labori en l'aclariment dels assassinats on encara no es coneix l'autor". 

"En nom de l'ètica i de la moral a la política, vinc a reclamar que finalitzi el cinisme del PSOE i vinc a reclamar que no li prenem el pèl ni als bascos, ni al conjunt dels espanyols en relació amb aquesta equidistància a la campanya electoral i amb els pactes constants i continus finalitzada la campanya que manté el PSOE en el govern central, Navarra i Pamplona", ha dit Feijóo. En aquesta línia, ha sostingut que "és evident que Bildu mai ha considerat ETA com una banda terrorista i és evident, a més, que Bildu mai ha demanat disculpa a les víctimes ni ha col·laborat en l'aclariment dels assassinats".

Trencar les coalicions de govern

És per això que el líder del PP ha exigit que el PSOE "trenqui avui les coalicions de govern al govern central, a Navarra i a Pamplona amb Bildu". "L'esperem en qualsevol notari en els pròxims dies per comprometre's que no tornaran a pactar amb Bildu en cap institució, llevat que Bildu condemni els assassinats d'ETA i col·labori en l'aclariment dels assassinats on encara no es coneix l'autor", ha subratllat. També ha expressat la seva "absoluta sorpresa i indignació" pel "plantejament farisaic i cínic del Partit Socialista d'Euskadi en relació amb la postura de Bildu".

Feijóo també ha assenyalat que "és indigne de qualsevol principi democràtic, ètic i moral" pactar i governar amb els abertzales per part del PSE i del PNB. "Esquinçar-se les vestidures, dir que amb Bildu no es pot pactar i governar, per part del PSE i també, tot i que amb menor intensitat, per part del PNB, és indigne de qualsevol principi democràtic, ètic i moral", ha asseverat, alhora que ha recordat que Pedro Sánchez és president "perquè Bildu ha volgut". "Si els cinc diputats de Bildu haguessin votat en contra, Sánchez no hauria estat el president del govern d'Espanya. La presidència del govern central és la que Bildu ha decidit", ha insistit.

Feijóo condemna l'atac a Pradales

Finalment, el líder del PP ha condemnat el "lamentable atac" que va patir dimarts el candidat del PNB, Imanol Pradales, que fou agredit per un home amb esprai pebre després d'un míting. "Ens alegrem que no hagi tingut majors efectes a la seva salut", ha dit. També ha felicitat Javier de Andrés, candidat del PP, en el debat electoral on va exposar amb claredat les polítiques populars per millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Les declaracions de Feijóo han tingut lloc després que dimarts Otxandiano evités definir ETA com a "banda terrorista" i parlés de "grup armat". "Hi ha diferents punts de vista del que ha suposat (la violència); com amb els GAL, la tortura per part de forces i cossos policials, hi ha diferents punts de vista. Jo crec que hi ha un consens fonamental en la societat basca, després de 15 anys de la desaparició d'ETA, i és que aquest cicle l'hem deixat enrere, afortunadament ja no existeix. A partir d'aquí, ja podem construir el futur d'una manera molt més compartida i també la memòria del que ha estat el passat d'una manera plural i basant-nos en el respecte de totes les víctimes", va dir el candidat abertzale.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!