És la segona persona del Partit Popular que reconeix que el dia del referèndum hi va haver càrregues policials i que insinua la seva intenció de disculpar-se. El president de Galícia, Alberto Nuñez Feijóo, ha admès aquest diumenge en Salvados que l'1-O la policia espanyola va carregar contra els votants del "simulacre de referèndum que va tenir lloc a Catalunya".

Després que el delegat del govern espanyol, Enric Millo, demanés disculpes cinc dies després del referèndum —encara que tot seguit justifiqués l'actuació policial— i després es fes enrere la setmana passada deixant anar que "tècnicament" l'1-O no hi va haver càrregues policials, Feijóo ha hagut d'admetre després de veure algunes de les imatges d'aquella jornada que "és evident que és una càrrega policial i ho estan intentant, amb finalitats, suposo, d'alliberar certs espais".

Precisament en aquest sentit, el conductor del programa, Jordi Évole, ha volgut qüestionar-lo el per què el coordinador de l'operatiu policial de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, va dir davant d'un jutge que no hi va haver càrregues policials, cosa que ha portat al president gallec a insistir que "jo crec que aquestes imatges poden qualificar-se de càrregues policials".

Ara bé. Lluny de ser tota l'estona la raó als catalans, Feijóo ha acabat dient que "és veritat que jo no sóc un expert en el llenguatge policial, en el llenguatge antiavalots" i ha assenyalat a la policia catalana perquè, ha subratllat, "jo he vist aquestes càrregues policials a Catalunya de los Mossos d'Esquadra i per altres motius".

Demanar disculpes

És per això que, en un moment, ha desviat la conversa posant a sobre de la taula que "jo li diria al ministre Zoido que agraís les forces de seguretat i els policies els temps que els va tenir en aquell vaixell" perquè "a molts hotels, no se li donava pensió als policia".

Però davant de l'evidència, i després de ser preguntat i repreguntat per Évole, Feijóo ha acabat admetent que "jo els demanaria disculpes, clar", encara que també ha insinuat que "suposo que hi haurà persones d'aquestes, la immensa minoria, que també haurien de demanar disculpes a alguns policia."

Això sí. El president de la Xunta no ha tingut cap problema a l'hora de dir que "estic convençut que això podria haver-se evitat" perquè "probablement, el millor que podíem fer era, ja que es tractava d'evitar danys o contusions, com al final es va fer en molts casos, no utilitzar a la gent com a ostatge i deixar d'actuar perquè vèiem que era absurda aquest tipus d'actuació en segons quins casos".

I és que, segons el seu punt de vista, "estava tot previst donis de la Generalitat per tenir aquestes imatges i dir que aquí hi ha repressió política i que no es deixa votar i que no hi ha llibertat" i això és, segons el seu parer, "un relat perfecte de l'independentisme català per dir que va aconseguir, amb aquestes imatges, moltes coses. Sobretot, mentre no se li van explicar les coses els nostres col·legues europeus".

Feijóo acaba justificant el comportament del govern de Mariano Rajoy sota l'argument que "tots els governs d'Espanya hem caigut moltes vegades en la trampa del relat independentista i hem intentat anar contra un relat independentista sabent o no coneixent perfectament que el relat està molt ben armat". El PP ha caigut a la trampa, un PP que, segons assegura, són "un partit fiable".