Alberto Núñez Feijóo ha incorporat Xavier Garcia Albiol a l'equip que dirigirà la campanya municipal i autonòmica del PP, segons va anunciar aquest dimarts al seu compte de Twitter el mateix exalcalde de Badalona. "Molt agraït a Núñez Feijóo i al director de la campanya electoral, Elias Bendodo, per incorporar-me a l'equip que dirigirà la campanya municipal i autonòmica", va afirmar Albiol. "Estarem a l'altura". Precisament, Albiol compaginarà el càrrec amb el de candidat a l'alcaldia d'aquest municipi. Aquest fitxatge de Feijóo s'explica perquè Albiol és l'únic candidat català popular que podria aconseguir una victòria a Catalunya el pròxim 28 de maig. El problema que pot tenir el líder dels populars, és que l'exalcalde badaloní trenca amb la imatge de moderació que ven Feijóo, conseqüència del seu perfil polèmic. Albiol durant els seus 12 anys en primera línia política ha estat protagonista de diverses polèmiques, com els missatges racistes en els seus inicis, els seus qüestionats mètodes com a alcalde o els vincles del seu ajuntament amb dirigents de Vox. 

Campanya de moderació del PP

Núñez Feijóo ha anunciat durant la darrera setmana una sèrie d'incorporacions en el seu equip, com Borja Sémper, considerat un polític de la dreta moderada, i Daniel Sirera com a candidat a Barcelona. Altres fitxatges recents han estat l'exministre de Foment, Íñigo de la Serna, com a coordinador del programa marc en les municipals, i el coordinador general del PP, Elías Bendodo, com a cap de la campanya. Totes aquestes incorporacions comparteixen un discurs en el qual el PP torna a etapes anteriors amb la mirada cap a la moderació. Això contrasta amb la figura de Xavier García Albiol, conegut popularment pel lema “netejant Badalona”, que va utilitzar durant la seva campanya en 2015, on utilitzava el missatge amb un doble sentit: netejar les vies públiques i la mà dura contra els migrants. El badaloní, juntament amb Macarena Montesinos, s'encarregarà de la coordinació de candidats en el comitè electoral.

Aquell famós lema, que es va fer viral en les eleccions de 2015, li va costar l'alcaldia a Badalona. Aquest no és l'únic episodi racista vinculat amb Albiol, sinó que ja en la campanya anterior, l'any 2012, el candidat popular va arribar a titllar als gitanos romanesos de "plaga que només ha vingut a delinquir", també va emprar el lema "primer els de casa" quan va defensar que "qui fa anys que paga impostos accedeixi a les ajudes per davant de qui acaba d'arribar". 

Vincles d'Albiol amb Vox

Els comentaris racistes no són les úniques polèmiques que han acompanyat Albiol. També ho van ser les relacions econòmiques de l'ajuntament de Badalona amb persones pròximes a l'extrema dreta, com Jorge Buxadé, quan Albiol era l'alcalde. Anys més tard, Buxadé va convertir-se en el líder de Vox al Parlament Europeu. El despatx d'advocats de Buxadé va rebre uns diners mensuals de part de la fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet durant els quatre anys que Albiol va ser alcalde. Concretament, el bufet va facturar un total de 109.696 euros per treballs en concepte d'assessoria tècnica i minutes, i finalment Buxadé va ser escollit com a secretari de la fundació. L'any 2021, Albiol va aparèixer en els Papers de Panamà, que el vinculaven amb una societat en el paradís fiscal de Belize entre els anys 2005 i 2015, és a dir, quan ja era alcalde.

Últimament, Albiol s'ha desvinculat de totes aquestes polèmiques i fins i tot, es veu amb opcions a tornar al consistori badaloní gràcies a la fragmentació de l'esquerra i la inestabilitat política que ha portat al fet que Badalona hagi tingut quatre alcaldes en sis anys. Per aquesta raó, s'ha desfet de missatges racistes, i el cartell de la seva candidatura actual ha cridat l'atenció pel missatge totalment contrari, tot copiant l'estètica dels cartells de la campanya 'Ara és l'hora' que van impulsar l'ANC i Òmnium Cultural el 2014, Albiol ha col·locat una lona a la plaça de la Vila amb el missatge 'No vull canviar la teva ideologia. Vull canviar Badalona!'.