El Partit Popular té totes les alertes connectades per monitorar el pacte rubricat entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez, i el que s’albira amb Junts per Catalunya. El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha convocat a la seu central la cúpula del PP per “analitzar la resposta institucional i política a les cessions” acordades entre els socialistes i els republicans. El PP està a l’aguait i ha citat aquest divendres al matí als portaveus del Congrés dels Diputats, el Senat i el Parlament Europeu al seu despatx.

A més, segons expliquen fonts del PP, el líder dels conservadors ha establert comunicació “amb alguns presidents autonòmics” a fi i efecte de “compartir impressions sobre l’anunci dels socialistes de comprar els vots d’ERC amb 15.000 milions d’euros de tots els espanyols”, diuen en referència a la condonació de part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica.

Segons afirmen les mateixes fonts, Feijóo seguirà en contacte amb els líders territorials del PP “per coordinar les accions que siguin pertinents que garanteixin la igualtat entre ciutadans”, així com avancen que “seguirà el desenvolupament de les negociacions vergonyoses que està ultimant el PSOE”.

“Un cop que a ERC li ha donat l’amnistia, el servei de Rodalies, 15.000 milions d’euros i la possibilitat de fer un referèndum a Catalunya, quedem a l’espera de saber què li regalarà a Junts i què ha pactat ja amb el PNB i amb EH Bildu”.

En aquesta línia, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, segons ha explicat en una entrevista a Antena 3, ha avisat aquest divendres que els espanyols pagaran amb els seus impostos “les cessions” de Sánchez als independentistes i que “hipotequen” la igualtat dels ciutadans. A més, ha criticat que els vulguin fer creure que l’acord entre el PSOE i ERC per condonar deute és “extensible” a altres comunitats autònomes quan no s’ha negociat al Consell de Política Fiscal i Financera.

Tot seguit, Gamarra ha assenyalat que el sistema de finançament de les comunitats exigeix “respecte i serietat” perquè “la base és garantir la igualtat de tots els espanyols en l’accés als serveis públics” i, per tant, la negociació ha de dur-se a terme de forma “multilateral” amb la participació de totes les autonomies i en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera, no de forma bilateral “entre dos partits polítics que s’estan jugant un la governabilitat i l’altre la impunitat dels seus dirigents que tenen causes pendents amb la justícia”.

En la resposta, el PSOE ha recordat al PP que les seves comunitats, en especial Andalusia i el País Valencià, es beneficiaran de la condonació de part del FLA que figura al pacte assolit amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez.