La investidura de Pedro Sánchez encara es manté com una incògnita tres mesos després de les eleccions del 23 de juliol. Al marge del pacte amb ERC rubricat aquesta tarda a Barcelona, semblava que l’acord entre el PSOE i Junts per Catalunya estava a punt de caure al llarg aquest dijous, amb la llei d’amnistia al centre de la discussió. Passades les hores, així com Junts ha descartat una entesa definitiva, els socialistes també han afirmat que no hi ha espai per a l’acord aquest dijous, encara que asseguren que encara hi ha marge al llarg del divendres.

Tot i els entrebancs que s’han observat en la negociació per l’amnistia —que tenien a veure amb l’abast de la llei—, el PSOE manté la idea de convocar el debat d’investidura per a la setmana que ve, en l’interval que va del dimarts 7 al dijous 9 de novembre, deixant entendre que tenen esperances de tancar l’acord al més aviat possible, en la línia del que ha expressat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, aquesta tarda des de Barcelona. La voluntat dels socialistes és que la llei d’amnistia tingui la firma de tots els grups que l’impulsen, inclòs Junts, per bé que cal recordar que la reforma de les llengües del Congrés dels Diputats es va registrar sense la signatura dels de Carles Puigdemont. De fet, algunes fonts parlamentàries socialistes atribueixen a una cursa entre Junts i ERC el fet que encara no s’hagi rematat i explicat la llei de l’oblit.

De fet, el registre del Congrés dels Diputats ha tancat aquest dijous a les sis de la tarda sense la presentació de la llei d’amnistia, encara que els grups parlamentaris poden fer-ho de forma telemàtica fins a mitjanit i al llarg d’aquest divendres. Si hi ha acord final, la proposició de llei es podrà registrar aquest divendres mateix, abans o després de la Mesa del Congrés, que està convocada per a les 10 del matí. En aquest supòsit, la intenció de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, és comunicar el ple d’investidura de Pedro Sánchez just després.

Malgrat la sensació d’imminència de l’acord per a la investidura de Sánchez que s’ha traslladat durant tot el dia i que va alimentar la foto a Brussel·les entre el secretari d'organització del PSOE i Carles Puigdemont, fonts de Junts consultades per ElNacional.cat s’han encarregat de refredar les expectatives d’acord. Enmig d'una jornada de nervis per la successió de reunions i anuncis d'acords entre PSOE i ERC, Junts insisteix que les negociacions continuen. L'executiva del partit, que estava previst que es trobés aquesta tarda de manera telemàtica, finalment no s'ha reunit, i al vespre els membres de la permanent han tornat cap a Barcelona amb les converses encara obertes.

El partit de Carles Puigdemont manté les exigències sobre els "serrells" pendents, que afectarien essencialment la llei d'amnistia. Ben diferent és la situació a ERC, que ha anunciat aquest mateix matí que ja havia tancat l'acord amb els socialistes, tant pel que fa a l'amnistia, com el traspàs de Rodalies i finançament. De fet, a primera hora de la tarda s'han reunit a Barcelona el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, per signar l'acord i uns i altres han comparegut, per separat, per donar a conèixer els punts de l'acord.