El nou president del Partit Popular, el gallec Alberto Núñez Feijóo, ha trigat pocs dies a criticar el model d'escola catalana i la immersió lingüística. Seguint la línia del seu predecessor, Pablo Casado, i recollint el concepte de "bilingüisme cordial" que va proposar en el seu primer discurs com a líder dels populars en el congrés extraordinari del partit a Sevilla, Feijóo ha assegurat que la immersió no hi encaixa perquè "no és cordial", sinó una imposició. "Perquè hi hagi bilingüisme cordial cal conèixer les llengües amb la mateixa intensitat perquè ens les ensenyen amb les mateixes hores lectives", ha dit, com a Galícia, on "el 50% de les classes són en castellà i el 50% en gallec". "La immersió lingüística no és cordial, sinó obligatòria. Els polítics obliguen la gent a parlar una llengua, i això no és cordialitat, és imposició", ha dit en una entrevista a l'emissora Onda Cero. 

Més enllà d'aquesta qüestió, Feijóo ha insistit en un nou tarannà que vol imprimir com a líder de l'oposició a Espanya. En la reunió que s'ha de celebrar aquest dijous amb el president del govern espanyol a Moncloa ha assegurat que hi anirà amb l'"agenda oberta". En aquest sentit, tot i que situa la renovació del CGPJ entre els temes urgents, també espera poder-hi abordar la complicada situació econòmica que pateix l'Estat a conseqüència de la guerra d'Ucraïna amb els preus disparats. 

Crítiques a Sánchez per la seva lentitud 

Tot i aquesta "agenda oberta", Feijóo ha aprofitat l'entrevista per carregar contra l'Executiu de Sánchez per la lentitud a l'hora de prendre mesures per reduir els efectes econòmic sobre la població: "Estic sorprès que el govern del meu país hagi estat l'últim a adoptar mesures", criticant "l'embolic que s'ha produït per la supèrbia de no adoptar decisions" i  el fet que a la conferència de La Palma, a la qual ell va assistir en qualitat de president de Galícia, es digués que es rebaixaria impostos i això no hagi acabat passant. Tot plegat, creu Feijóo, demostra que "el govern espanyol ha desconnectat de la realitat".

Amb tot, ha evitat aclarir el vot del PP al decret de mesures urgents per rebaixar el preu del carburant, però sí que ha afirmat que "són un pegat" perquè "no hi ha mesures econòmiques al darrere, només 16.000 milions" quan "tenim una inflació del 10%". En aquest sentit, ha insistit en la importància de reduir impostos, perquè "si la base imposable d'un litre de combustible era un euro i ara són dos, es recapta el doble". Ara, que ja ha assumit la presidència del partit, no ha repetit que l'Executiu "es folra", com va anar escampant durant la gira prèvia a la seva designació com a president del PP, però sí que ha insistit en la crítica. "No comparteixo la política econòmica del govern espanyol perquè no funciona" ha apuntat, perquè "es basa en incrementar el dèficit i el deute, i perquè no vull portar el meu país a la ruïna ni que s'improvisin mesures com els cèntims de benzina".

Diferències amb Vox? 

Un dels principals reptes als quals s'enfronta Feijóo al capdavant del partit és intentar frenar l'auge de Vox, partit al que ha refusat titllar d'ultradreta, tot i que ha remarcat les diferències entre les dues formacions. "Jo intentaré mantenir el respecte cap a qualsevol partit polític malgrat que estigui als antípodes del que crec, i no m'apuntaré a l'insult i la desqualificació". Entre les diferències, ha deixat clar que el PP "és un partit europeista, i Vox no", i "som el partit de la Constitució espanyola que és l'Estat de les autonomies". "Això són qüestions que ens separen molt", ha dit.

En les últimes hores s'ha plantejat la possibilitat que es converteixi en senador per fer la tasca de líder de l'oposició des de la cambra alta. "Presentaré la dimissió com a president de la Xunta les pròximes setmanes i a partir d'aquí em reuniré amb els grups parlamentaris del PP al Congrés i al Senat i decidiré si m'incorporo al Senat".