En el congrés del PP a Sevilla, el seu nou líder Alberto Núñez Feijóo ha venut un canvi dins del partit, que ara farà una oposició "responsable", oberta a grans acords d'Estat. Hi ha insistit en els diversos discursos que ha pronunciat aquest cap de setmana, i així ho traslladarà aquest dijous al president Pedro Sánchez, que el rebrà a La Moncloa en la seva estrena com a cap de l'oposició. En aquest context, malgrat ser escèptics, des del PSOE miren de reüll cap als populars, amb qui voldrien arribar a consensos. En canvi, el seu soci petit de la coalció, Podemos, alerten que res no ha canviat a Génova 13 malgrat l'elecció del dirigent gallec i intenten frenar qualsevol mena d'acostament entre els dos partits del bipartidisme ja caducat.

En la roda de premsa posterior a l'executiva, el portaveu socialista Felipe Sicilia ha volgut deixar clar que, de moment, res no ha canviat. Ho ha exemplificat amb el "silenci còmplice" davant la presumpta corrupció d'Isabel Díaz Ayuso i en permetre que "la ultradreta entri per primer cop en un govern autonòmic". No obstant això, Sicilia ha confiat que "almenys canviïn la forma que han exercit l'oposició" i que "s'obrin al diàleg i els grans acords", per exemple per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Ha admès que d'expectatives en tenen "poques", però ha subratllat que una entesa "beneficiaria el conjunt de la ciutadania". En qualsevol cas ha descartat que això posés en perill el govern de coalició.

El mateix missatge que ha reiterat aquest matí el president Pedro Sánchez en una conferència a Madrid, on ha apel·lat novament a la "unitat" del conjunt de formacions polítiques per a convalidar el pla de xoc contra les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna. "Què més ha de passar perquè siguem capaços de deixar de banda les picabaralles i unir esforços?", s'ha preguntat el dirigent socialista.

En canvi, el soci minoritari de La Moncloa no pot amagar els seus recels. El coportaveu de Podemos, Pablo Fernández, ha volgut advertir avui en roda de premsa que "el PP de Feijóo és el PP de sempre, el partit de les retallades, de la corrupció i de les polítiques que van contra les majories socials". A més a més, ha denunciat, els populars pretenen expulsar Podemos del govern per "treure de l'equació les polítiques socials". En aquest context, el dirigent morat ha reclamat als socialistes que siguin "lleials" a l'acord de govern de coalició i que "continuïn mirant a l'esquerra i no comencin a mirar a la dreta".

El PP vol escoltar

Mentrestant, el to que arriba de Génova 13 és molt diferent al de les últimes setmanes. Aquest dilluns Feijóo ha reunit per primer cop la seva executiva. En acabar, la nova secretària general, Cuca Gamarra, ha reiterat la mà estesa. Ha explicat que el nou cap de l’oposició anirà dijous a La Moncloa a “escoltar”, comprovar “quina és l’actitud de Sánchez” i, si hi ha marge, negociar pensant en l’interès general. No ha volgut avançar els seus plantejaments, tampoc sobre la renovació del CGPJ. En tot cas, Gamarra ha reiterat que “moderació no vol dir submissió. Simptomàtic o no, ha assenyalat que no hi ha prevista cap reunió amb el president de Vox, Santiago Abascal, qui sí que confiava en aquesta trobada.