El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha volgut diferenciar aquest dimarts les reunions del PSOE i Junts amb les del govern de José María Aznar i ETA, l’endemà que Pedro Sánchez les comparés per legitimar les trobades del seu partit amb Carles Puigdemont. “Són exactament el contrari”, ha opinat, perquè els efectes de llavors van ser “diferents”: “Il·legalització de Batasuna, etarres a presó i tipificar penalment la Kale Borroka”. Feijóo, doncs, ha opinat que la posició del PSOE en les seves reunions amb el president de la Generalitat a l’exili hauria de ser traslladar que “es farà tot el possible perquè vostè acabi davant del Tribunal Suprem”.

Per altra banda, el president dels populars ha tornat a carregar de xenofòbia les crítiques contra el mecanisme de verificació entre PSOE i Junts. “Si algú els expliqués als pares de la Constitució que un ciutadà d'El Salvador diria com ha de ser la relació del govern central amb Catalunya assegurarien que això no és possible”, ha dit en una entrevista a la cadena COPE. I també ha criticat que Pedro Sánchez hagi tornat a ser president del govern espanyol amb els vots d’unes formacions que “no respecten la Constitució”. Ha posat com a exemple que ERC, Junts, el PNB, Bildu i el BNG no participaran en els actes del dia de la carta magna espanyola al Congrés dels Diputats.

El líder dels populars també s’ha tornat a referir al coordinador del mecanisme de verificació, Francisco Galindo Vélez, com a “expert en guerrilles llatinoamericanes”, i també ha lamentat que el president del govern espanyol assenyalés aquest dilluns que el PSOE tindria amb ERC un mecanisme de verificació d’acords diferent del que té amb Junts. “No hi ha cap país occidental que passi per això”, ha dit, per assegurar que tot pertany a un acte de “corrupció política” perpetrat per Sánchez.

 

Feijóo: Sánchez vol “controlar políticament” el CGPJ

Feijóo també s’ha pronunciat sobre la posició del PP al voltant del CGPJ, un òrgan caducat des de fa cinc anys per la negativa del seu partit de pactar amb el PSOE la seva renovació. Ha justificat que els populars exigeixen un “canvi” de model, una reforma de la cúpula dels jutges espanyols; per molt que aquest dilluns el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, advoqués per una renovació en primer terme i després, en tot cas, abordar una eventual reforma de la institució.

Segons el president del PP, Pedro Sánchez pretén “controlar políticament” el CGPJ, tal com ha pretès fer, a parer seu, amb la Fiscalia General de l’Estat, el Tribunal Constitucional o el Consell d’Estat. Ha acusat també Félix Bolaños d’enganyar-los, per nodrir d’arguments la negativa del PP a arribar a cap acord amb el PSOE. I ha recordat que l’actual ministre de la Presidència i de Justícia va “mentir” al PP quan totes dues formacions negociaven la renovació de CGPJ i els assegurava que els socialistes no pactaven amb Esquerra Republicana la reforma dels delictes de sedició i malversació. Sigui com sigui, ha reiterat que cal “fer la llei i renovar” la cúpula judicial de forma “simultània”.

Renovació de la vacant del Constitucional

El president popular també s'ha manifestat sobre la renovació de la vacant del Tribunal Constitucional que depèn del Senat. Segons ha afirmat Feijóo el nou president del Senat, Pedro Rollán, "ho introduirà lògicament en les pròximes setmanes en l'ordre del dia com no pot ser d'una altra forma". El líder del PP ha afirmat que des de l'anterior legislatura al Senat li corresponia nomenar el substitut de Montoya Melgar. En aquest sentit, ha denunciat que, sent ell senador, "vam ser incapaços que la Mesa on tenia majoria el Partit Socialista i els seus socis l'inclogués en l'ordre del dia".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!