El comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, ha expressat aquest dilluns que la no-renovació del CGPJ és una “preocupació” per a Brussel·les, a diferència de l’amnistia. Així s’ha expressat en una roda de premsa conjunta amb el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, després d’haver-se reunit tots dos una altra vegada. Reynders ha insistit que cal tenir paciència i no esperar un posicionament de la CE sobre la llei d’amnistia fins que aquesta no hagi estat aprovada a les Corts espanyoles. Bolaños, per la seva banda, ha assegurat que hi ha una “posició comuna” entre Madrid i Brussel·les per mantenir un “diàleg” al voltant de la llei d’amnistia. Ara bé, ha passat d'assenyalar que la Comissió Europea té "zero preocupacions" a admetre que té "preguntes". 

El ministre de la Presidència i de Justícia ha assenyalat, concretament, que hi ha una "posició alineada" entre el govern espanyol i la Comissió Europea a l'hora d'haver de respondre "preguntes" de l'executiu comunitari al voltant d'una llei que repari la persecució judicial a independentistes. Ambdues parts han presumit d'estar dialogant correctament. Reynders, de fet, ha considerat que té una "bona" interlocució amb Bolaños. Però ha reiterat en diverses ocasions la necessitat de no esperar cap valoració de la CE sobre l'amnistia fins que la llei no aparegui al BOE espanyol. 

La roda de premsa conjunta d'aquest dilluns ha arribat menys d'una setmana després que Bolaños i Reynders entressin en una batalla de matisos: el ministre va valorar, després d'haver-se reunit tots dos, que a Brussel·les hi ha "zero preocupació" per la "separació de poders i l'estat de dret a Espanya". La Comissió Europea va assenyalar més tard que aquest posicionament no té a veure amb l'amnistia, i que hi han de tenir un ull a sobre. “Reynders no ha dit per ara que la llei d’amnistia no planteja preocupacions”, assenyalava el portaveu del comissari. I el ministre reiterava més tard el que ell havia dit "paraula per paraula": havia estat curós, i ell no havia fet una referència directa a l'amnistia, sinó en la qualitat democràtica de l'estat espanyol. Aquest dilluns, no obstant això, ha reconegut que Brussel·les té "preguntes".

El bloqueig del CGPJ, més preocupant que l'amnistia

El cas és que la prudència i la calma que ha receptat aquest dilluns Reynders al voltant de l'amnistia no ha estat expressada, ni de bon tros, quan ha abordat la qüestió del CGPJ. Ha admès que hi ha "preocupació" a Brussel·les perquè Espanya tingui una cúpula judicial caducada, i ha recordat que és una "prioritat" per la Comissió Europea la renovació d'aquest òrgan.

Tot i que Reynders s'ha mostrat obert a estudiar qualsevol proposta que sigui resultat d'un pacte PSOE-PP, sí que ha assenyalat que és prioritari renovar el CGPJ en primer lloc i, en tot cas, més tard reformar la cúpula judicial. "Per experiència sé que les reformes comporten més temps que una mera renovació", ha assenyalat. Això és justament el contrari que exigeix el PP.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!