L'anunci de Carles Puigdemont aquest dijous a Elna de presentar-se com a candidat de Junts a les eleccions autonòmiques de Catalunya 2024, està aixecant molta polseguera. El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha disparat contra el PSC, ja que considera que "avui es fa evident que el PSC no frenarà cap procés, sinó que el ressuscita". A través d'una publicació al seu compte d'X, Feijóo ha fet referència a les declaracions del primer secretari dels socialistes a Catalunya, Salvador Illa, on afirmava que la seva formació seguirà amb el seu "plantejament de girar full" davant l'anunci de Puigdemont que té l'objectiu d'aconseguir la seva "restitució" en la presidència de Catalunya. En una entrevista aquest dijous a La Sexta, Illa va afirmar "tot el respecte del món a la decisió de Junts, seguirem amb el nostre plantejament de passar pàgina a uns anys que no han estat bons per a Catalunya. Em sembla bé que es presenti Puigdemont si compleix amb els requisits, que és el cas". 

Un altre dels dirigents populars que s'ha manifestat sobre la candidatura de Puigdemont, ha estat el líder dels populars a Catalunya, Alejandro Fernández, que també en un missatge a X, va advertir el juntaire que "no t'emocionis abans d'hora" i va subratllar: "Som milers i milers els catalans que continuarem plantant cara a tot allò que tu signifiques". "Encara que mai has estat precisament l'alegria de l'horta, és normal que estiguis eufòric, no és per a menys, tens sotmès, humiliat i fent xantatge a tot un president del govern d'Espanya", va afirmar Fernández.

La candidatura de Puigdemont

Tal com ja era previsible, Carles Puigdemont estarà a la cursa de les eleccions del 12-M com “el candidat de la restitució”. En una conferència a Elna aquest dijous, a la Catalunya del Nord, l'eurodiputat va anunciar que serà el cap de cartell de Junts als comicis amb l’objectiu de “fer possible la restitució de la presidència il·legalment destituïda pel 155". Ho ha fet renunciant expressament a formar part de les llistes als comicis al Parlament Europeu del pròxim 9 de juny, i prometent que "deixarà definitivament l'exili" i tornarà a Catalunya si té una majoria parlamentària per ser investit, encara que els jutges "es neguin a complir la llei". En aquest context, reclama que la candidatura del 12 maig vagi "més enllà" de les sigles de Junts per Catalunya.

L'anunci de Puigdemont es va produir en un acte a l’auditori de l’Ajuntament d’Elna, davant 1.400 assistents i 70 periodistes acreditats, segons Junts. També estava acompanyat de tota la plana major de Junts, des de Laura Borràs i Jordi Turull, fins a Xavier Trias, Josep Rius, Mònica Sales, Albert Batet o Lluís Puig. La benvinguda va ser a càrrec de l’alcalde d’Elna, el comunista Nicolás García.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic