El primer secretari del PSC i candidat a les pròximes eleccions catalanes, Salvador Illa, ha insistit en el "plantejament de girar full" en resposta a l'anunci del president a l'exili, Carles Puigdemont, que es postul·la com a candidat el 12-M amb l'objectiu de "restituir la presidència il·legalment destituïda pel 155", i que buscarà celebrar un referèndum d'autodeterminació. "Tot el respecte del món a la decisió de Junts, seguirem amb el nostre plantejament de passar pàgina a uns anys que no han estat bons per a Catalunya", ha afirmat Illa en declaracions al programa El Intermedio de La Sexta aquest dijous. "Em sembla bé que es presenti Puigdemont si compleix amb els requisits, que és el cas", ha afegit, en la línia del que ha expressat aquest mateix dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha situat dins la normalitat la candidatura de Puigdemont. 

"La ciutadania, no en tinc cap dubte, que el que vol és obrir una nova etapa, de girar full", ha afirmat Illa, que ha situat la sequera o els mals resultats en l'educació catalana com les "preocupacions reals" dels catalans. "Hem de parlar de com afrontem una sequera per a la qual no estem preparats i d'una educació que està a la cua d'Espanya després de 10 anys de governs de Junts i ERC", ha reblat. En aquest sentit, ha volgut defugir de la confrontació en el pla nacional i ha afirmat que en les pròximes setmanes se centrarà a "apel·lar a la confiança dels catalans per fer un Govern de la Generalitat fort que pugui atendre" aquestes demandes. "Invertiré el meu temps a explicar el meu projecte d'una forma educada i respectuosa", ha afirmat Illa.  

Illa, sobre les enquestes: "Me les prenc amb molta cautela"

La primera onada del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) des que es van convocar les eleccions, situa els socialistes en primera posició, amb una forquilla de 35 a 42 diputats i un 25-29% dels sufragis. En ser preguntat per aquests pronòstics, que també avalen altres enquestes recents, Illa s'ha volgut mostrar prudent. "Me les prenc amb molta cautela", ha afirmat, tot afegint que "el que compta és el vot dels catalans" En ser preguntat sobre possibles pactes postelectorals, Illa ha manifestat la "disposició" del seu partit per arribar a acords, però no ha volgut definir amb qui podria assolir una entesa.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!