Retrets per l'amnistia entre PP i PSOE. El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat, per segona vegada aquest dimarts, que l'amnistia i el referèndum d'independència "no caben dins la Constitució" i ha recalcat que les "condicions" Carles Puigdemont no pot "assumir-les cap demòcrata". Després de demanar aquest matí la destitució de Díaz per la reunió amb Puigdemont, a la tarda, ha indicat que espera que al PSOE "no se li ocorri aprovar" una Llei d'Amnistia que és "il·legal" com, segons ha recordat, ja va sostenir la Mesa del Congrés la passada legislatura, presidida per la socialista Meritxell Batet.

Feijóo, en la seva línia, ha indicat que és "evident" que no es pot discutir "la integritat del territori espanyol" i s'ha aferrat, de nou, a la Constitució, afirmant que l'amnistia "no hi cap" i no es pot acceptar "cap mena de xantatge" ni "sotmetre la dignitat del poble espanyol" a les peticions de Puigdemont. "Això no pot fer-ho ningú, ni tan sols el senyor Sánchez, per consegüent, espero que a ningú se li ocorri aprovar lleis sabent que són il·legals. I de la mateixa forma que la legislatura anterior, la Mesa del Congrés presidida pel PSOE, va negar la tramitació d'un projecte de Llei d'Amnistia, ara aquesta mateixa Mesa del Congrés presidida per un alt càrrec del PSOE no pot tramitar un projecte de llei que fa uns mesos es va qualificar d'il·legal, per molt que necessiti el 'sí' del senyor Puigdemont", ha emfatitzat el líder popular.

En concret, durant la passada legislatura els lletrats del Congrés van rebutjar per inconstitucional la llei d'Amnistia que l'any 2021 van registrar els partits independentistes, una negativa que va fer seva la Mesa del Congrés i que el PSOE va avalar recalcant que un perdó generalitzat "no té cabuda" dins la Constitució. Va ser el març de 2021 quan ERC, Junts, la CUP i el PDeCAT van registrar al Congrés una llei per a amnistiar "tots els actes d'intencionalitat política, qualsevol que fora el resultat", des de l'1 de gener de 2013, la qual cosa inclouria, a més del 1-O, als afectats per la consulta del 9-N, l'any 2014.

Però la iniciativa no va arribar a admetre's a tràmit perquè els lletrats del Congrés van avisar que aquesta llei, en suposar un indult generalitzat, "entraria en una contradicció palmària i evident" amb el que s'estableix en l'article 62 de la Constitució, que impedeix autoritzar indults generals. El criteri dels lletrats va ser assumit per la Mesa del Congrés que presidia Meritxell Batet i, amb els vots de PSOE, PP i Vox, es va rebutjar admetre a tràmit a proposta.

Feijóo no vol xantatges

Per altra banda, el líder del PP ha insistit que no acceptarà "cap xantatge" de Puigdemont de cara a la investidura i ha assegurat que ningú pot pactar amb ell ni una amnistia ni un acord d'independència per a Catalunya. Per a Feijóo "seria un disbarat" i "una anomalia jurídica que una persona buscada per la justícia espanyola decideixi el futur de la nació espanyola". "No podem acceptar cap mena de xantatge i sotmetre la dignitat del poble espanyol, de la democràcia espanyola i d'una de les nacions més antigues del món com és Espanya, al que es decideixi i el que es proposi sabent que aquestes decisions i propostes són il·legals", ha afegit.