Lluny de fer autocrítica, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha avalat aquest dilluns al matí la gestió que va fer Mariano Rajoy al capdavant del govern central durant l’octubre de 2017 a Catalunya, incloent-hi l’aprovació i aplicació de l’article 155 de la Constitució que va acabar amb l'extinció del govern Puigdemont, la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions per al desembre d’aquell any. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el cap de files dels conservadors diu que, gràcies al 155, “s’ha reconstruït l’Estat de Dret a Catalunya” i, segons el seu punt de vista, ha sigut “fonamental per a la convivència”. En l'entrevista, Feijó ha anunciat que el PP portarà la llei d'amnistia al Tribunal Constitucional.

El dirigent gallec, que ha assistit aquest diumenge a Barcelona a la manifestació contra l'amnistia, mai s’havia expressat amb tanta claredat al voltant de les setmanes convulses de 2017 ara que se’n compleixen sis anys. En aquest sentit, Feijóo ha assegurat que “la política no va fracassar”, sinó que “es va activar”, i ha afegit que la intervenció d’una comunitat autònoma, tal com va passar, és “un fet excepcional i absolutament motivat”. Prosseguint amb aquesta argumentació, el líder del PP ha defensat que “es va fer el que s’havia de fer i amb la intensitat que s’havia de fer”, al marge d’afirmar que, des de llavors, la situació a Catalunya ha millorat “perquè es van aplicar les lleis”.

El que no pot comprendre Feijóo és que el PSOE, que va aprovar l’article 155, ara vulgui amnistiar els responsables independentistes que dirigien la Generalitat el 2017. "Això no és enterrar la independència, això és rellançar-la". En aquest punt creu que, a diferència de l’indult -en què “l’Estat perdona un condemnat”-, l’amnistia implica que “l’Estat és el perdonat”, cosa que ha trobat “il·lògica”. El gruix del seu argumentari és carregar contra la llei d’amnistia que el PSOE està pactant amb Junts per Catalunya, amb qui ha reconegut que membres del seu partit van mantenir converses en la negociació de la seva investidura. 

La llei d’amnistia anirà al TC

“L’amnistia és una involució democràtica, una decisió reaccionària i un frau electoral massiu”. Al seu entendre, les amnisties “són incompatibles en estats democràtics”, sota el raonament que es tracta d’una “mesura excepcional davant d’un Estat de dret injust”. “I aquí estem davant d’un Estat de dret just”, ha dit Feijóo en defensa a l’ordenament jurídic espanyol. En aquesta línia, el PP fa una esmena a la totalitat als plans de Pedro Sánchez, de qui ha dit que ho té pràcticament fet amb Junts, ERC i Bildu, i la resta de formacions per formar govern.

En qualsevol cas, davant la norma que ha d’exculpar els independentistes, el líder del PP, que es reuneix aquesta tarda amb Sánchez al Congrés dels Diputats, ha avançat que el seu partit enviarà el text al Tribunal Constitucional. “Hem de recórrer tot allò injust i l’amnistia és un acte injust i d’absoluta covardia”. Per això ha assegurat que no hi pot haver una “elit política” que estigui “per sobre de la llei”.