"En aquests moments a Espanya qui mana és l'independentisme català". Com si fos una distopia, Alberto Núñez Feijóo ha acusat avui el president Pedro Sánchez d'embolicar-se "en una trama de ciència ficció" amb l'únic objectiu de continuar a La Moncloa. D'aquesta manera ha reaccionat al cessament de la directora del CNI, Paz Esteban, després de l'escàndol d'espionatge amb Pegasus. El cap de l'oposició i líder estatal del Partit Popular ho ha considerat una nova cessió al "xantatge" dels partits independentistes que "erosiona" les institucions espanyoles. "Sánchez ha tornat a convertir un problema polític amb els seus socis en una crisi d'Estat", ha denunciat.

En una compareixença venuda com a "urgent" des de Galícia (convocada amb dues hores i mitja de marge), Feijóo ha criticat que Pedro Sánchez es troba en una "deriva" que arrossega les institucions de l'Estat: "Quan ha hagut d'escollir entre la supervivència del govern i la salut de l'Estat, com sempre ha escollit la via que creu que li garanteix un dia més a La Moncloa". I el gallec ha reblat: "Per intentar acontentar els seus socis independentistes han cessat la directora del CNI sense cap explicació, i ho han comunicat amb l'actitud vergonyosa de qui sap que està humiliant les institucions que representa".

 

Com ja va fer ahir, el líder dels populars ha denunciat com Sánchez "s'ha rendit un cop més a les exigències d'uns socis que s'han demostrat insaciables i que ja han dit que el cessament de la directora del CNI ha de venir acompanyat de la destitució de la ministra de Defensa".

Sánchez dispara contra el PP

Aquesta roda de premsa ha arribat després de la intervenció de Pedro Sánchez a la sessió de control del Congrés, on ha disparat contra els populars i on Feijóo no pot participar. El mateix dia que alguns diaris publiquen que Sánchez sabia de l'espionatge a Pere Aragonès, el president del govern espanyol ha volgut donar la volta al mitjó amb un nou argument. Era el govern de Mariano Rajoy qui feia servir els organismes de l'Estat per a espiar els "adversaris polítics". En canvi, amb la seva arribada a La Moncloa, el dirigent socialista ha tret pit d'haver desmantellat aquella estructura parapolicial per a "perseguir rivals" i haver col·laborat amb la justícia amb la desclassificació de documents sobre aquests extrems. Un Sánchez que ha estat especialment combatiu contra "la desgràcia de dreta que pateix la democràcia espanyola". Més enllà de la picabaralla, el mandatari ha subratllat l'"error de seguretat" que va permetre infectar el seu mòbil per justificar implícitament el cessament de Paz Esteban, de qui n'ha reconegut la tasca.

Llei de seguretat nacional

En un context tan revoltat, demà el Congrés dels Diputats votarà la tramitació de la llei de seguretat nacional, contra la qual ERC va presentar una esmena a la totalitat. Amb l'oposició dels republicans, el PP podria ser un salvavides parlamentari per al govern espanyol. Preguntat sobre el sentit del vot dels populars, Alberto Núñez Feijóo no l'ha revelat, però ha apuntat que actuaran d'acord amb els seus "precedents" i amb les esmenes que han presentat. "La nostra actitud és previsible d'acord amb la tramitació d'aquest projecte de llei", ha sostingut.