Ja hi ha conclusions després d'analitzar tots els mòbils del Consell de Ministres. La llista de terminals infectats amb el software Pegasus puja finalment a tres: els del president Pedro Sánchez i els ministres Margarita Robles (Defensa), i Fernando Grande-Marlaska (Interior). També va haver-hi un intent d'infecció del terminal Luis Planas (Agricultura) en aquelles mateixes dates (juny 2021), però va ser fallit. No hi ha informació dels telèfons de ministres que ja han abandonat l'executiu central. Han posat l'informe del Centre Criptològic Nacional en mans de l'Audiència Nacional i ja ha rodat un primer cap: el de Paz Esteban, directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, per la gran bretxa de seguretat. De tot això n'ha informat la ministra-portaveu, Isabel Rodríguez, en un exercici que no ha fet cap govern europeu, malgrat que també han estat objecte d'espionatge, com és el cas del govern del francès Emmanuel Macron. Com en aquell cas, les mirades estan fixades en el Marroc, malgrat que La Moncloa s'abstingui de fer-ne comentaris. 

Tot va començar quan ara fa vuit dies, el dilluns 2 de maig, el govern espanyol va decidir fer-se un harakiri i revelar davant tot el món que el telèfon més important del país, el del president del govern espanyol, havia estat infectat amb el software Pegasus, juntament amb el de la ministra de Defensa. Van decidir inspeccionar aquests dos telèfons després que esclatés el CatalanGate. Un cop descoberta la infecció al més alt nivell, van procedir a analitzar la resta de terminals mòbils dels ministres del govern espanyol. Una setmana després, finalment, han arribat les conclusions.

Les infeccions van tenir lloc entre maig i juny del 2021 i la quantitat de dades extretes és molt elevada. La setmana passada ja es va comunicar que s'havien retirat 2,6 gigabytes i 130 megabytes de dades del telèfon del president del govern espanyol en dos accessos, i nou megabytes de la ministra de Defensa. En el cas del ministre de l'Interior, segons fonts de l'executiu central, se li van fer dues intrusions, robant-li 400 megabytes i 6,3 gigabytes, respectivament.

Les conseqüències han estat immediates: avui s'ha formalitzat la sortida de Paz Esteban com a directora del CNI. Durant els últims dies ha estat assenyalada per l’enorme bretxa de seguretat que va permetre extreure diversos gigabytes de dades dels telèfons del president del govern espanyol i diversos ministres. Ha caigut pel cas Pegasus, però no pel CatalanGate, malgrat que l'independentisme també l'assenyalava. Hi veia les urpes dels serveis d’intel·ligència espanyols darrere del CatalanGate, com després es va confirmar a la comissió de secrets oficials.

 

L'independentisme no en té prou

Ja ho havia advertit durant les últimes hores, i s'ha confirmat aquest mateix dimarts: l'independentisme no en té prou amb el cap de Paz Esteban com a directora del Centre Nacional d'Intel·ligència. Els partits catalans, des d'ERC i Junts fins al PDeCAT i la CUP, continuen apuntant més amunt, cap a la ministra Margarita Robles, en tant que màxima responsable política dels serveis d'intel·ligència espanyols, que estaven darrere del CatalanGate. Mentrestant, Unidas Podemos ja evita posar el nom de la titular de Defensa damunt la taula en depuració de responsabilitats. Però també avisen que és insuficient i que cal arribar fins al final per a no tancar la crisi de l'espionatge "en fals".