Exhausts i agraïts. Així estan els 260 afganesos que van arribar ahir a Madrid després de la seva evacuació. Són, majoritàriament, famílies conformades per una parella i tres o quatre fills, entre els quals nadons que han de portar en braços i també alguns parents ja ancians. Després de diversos dies d’espera per poder agafar un vol que els allunyi de casa seva i també del terror dels talibans estan esgotats, però també agraïts per haver tingut l’oportunitat de fugir de l’Afganistan, a diferència de molts altres ciutadans que hi continuen atrapats. 

Menors, nadons i ancians 

Entre els refugiats que van arribar ahir hi ha 55 menors, 14 d’ells nadons, un nen de quinze dies, una nena d’un mes i una altra de dos. Hi ha hagut casos encara més extrems, per exemple, una dona que va parir el seu nadó a la bodega de l’avió que l’evacuava de l’Afganistan fins als Estats Units. A l’avió que va aterrar a Madrid també hi havia 16 persones de la tercera edat, especialment cansades. 

En arribar a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid), els esperaven a peu d’avió els ministres d’Inclusió, Sanitat i Defensa, José Luis Escrivá, Carolina Darias i Margarita Robles, respectivament. Aquesta última va demanar diumenge a aquells que fossin a l’aeroport de Kabul, consumits pel caos i la desesperació, i que no tinguessin cap salconduit, que cridessin “Espanya, Espanya!" i “que vagin amb una bandera espanyola o alguna cosa vermella” per poder ser evacuats. 

Un positiu per covid 

Els ministres, segons explica Efe, han pogut parlar amb la majoria de famílies, que protegien com podien els infants i nadons del fort vent que es va aixecar ahir a la tarda en aquesta zona de Madrid, i que va acabar amb una tempesta. Llavors, els refugiats afganesos ja es trobaven a l’hangar on la Creu Roja i ACNUR, entre altres organitzacions, els van rebre per fer-los una valoració clínica i també com a part del protocol de seguretat per la pandèmia, un test d’antígens. 

02a9eeee7aef862bc2b0f8ec526e06960ce74f31wRefugiats afganesos a la base de Torrejón són atesos per la Creu Roja / Efe 

 

Segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, només un dels afganesos que han anat arribant a Torrejón des del passat dijous, quan van començar a arribar els primers evacuats, ha donat positiu en covid. Es tracta d’un menor que va donar primer positiu a l’antigen i després es va confirmar amb una PCR, tot i que la resta de la seva família ha donat negatiu. 

Fins a arribar ahir dilluns a Madrid, els afganesos han hagut de fer un llarg viatge. Feia tres dies que esperaven per embarcar-se a l’avió militar que els va treure de Kabul de matinada i els va portar a Dubai. Des d’allà, el vol va ser "molt tranquil", tot i que algunes persones van patir problemes de salut i van haver de ser ateses pels metges militars que els acompanyaven, ha explicat Robles. 

390 més 

Les autoritats de l'Estat esperen que tots els refugiats que arribin a la base temporal hi romanguin, com a màxim, 72 hores. Des de Torrejón seran derivats a centres d’acollida de diferents autonomies. Escrivà, ministre de Migracions, ha volgut destacar que el procés d’evacuació s’està desenvolupant amb agilitat i que fins ahir al matí, un 80% dels col·laboradors afganesos ja havien estat reubicats. 

Avui, s'espera que arribin uns 390 afganesos més. El govern espanyol s’ha mostrat convençut que mentre l’aeroport de Kabul estigui en funcionament "mantindrem els avions que siguin necessaris", en paraules de Margarita Robles. Els Estats Units han marcat el 31 d'agost com a últim dia per retirar les seves tropes i Espanya ja ha avançat que abandonarà l’Afganistan quan ho facin els nord-americans. 

A la imatge principal, refugiats afganesos arriben a Madrid / Efe