La presidenta de l'Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), Meritxell Lluís, esposa del conseller Josep Rull, ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que el Govern treballi per aconseguir la retirada de la causa contra els presos polítics i exiliats pel procés sobiranista i per garantir un judici just.

Després de reunir-se aquest dijous amb Torra al Palau de la Generalitat, Lluís ha explicat als mitjans que li han traslladat  "inquietud" perquè, si la causa arriba a judici després del processament dels polítics, no puguin tenir un judici just, i li han reclamat que aconsegueixi les màximes garanties.

Segons Lluís, Torra els ha dit que tenen tot el compromís del Govern i que s'hi està treballant, també de cara a la comissió bilateral Estat-Generalitat de l'1 d'agost.

Sobre si els ha animat la retirada de les euroordres per part de l'instructor de la causa, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, Lluís ha contestat que l'associació es basa en fets i que, de moment, no s'ha mogut res més perquè hi continua havent "persones a la presó i en l'exili", així com causes contra activistes, alcaldes i regidors.

En la trobada, els familiars han dit al president Torra que ha estat un "honor" rebre la Creu de Sant Jordi, una distinció que fan extensiva a totes les persones compromeses amb el procés sobiranista, ha explicat Lluís.

Quim Torra s'ha reunit una hora i mitja amb representants de l'associació, entre ells la germana del president en l'exili, Carles Puigdemont, Montse Puigdemont; l'esposa del vicepresident Oriol Junqueras, Neus Bramona, i la germana de Clara Ponsatí, Anna Maria Ponsatí.

Així mateix, hi han acudit l'esposa del conseller Jordi Turull, Blanca Bragulat; la del conseller Joaquim Forn, Laura Masvidal; la del diputat de JxCat Jordi Sànchez, Susanna Barreda; la del conseller Raül Romeva, Diana Riba, i el marit de l'expresidenta del Parlament, Bernat Pegueroles, entre d'altres.