El nou govern de Castella i Lleó encara no ha arrancat, però la ultradreta ja hi és present. El president autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco, que és també candidat del Partit Popular a la nova presidència de Castella i Lleó després d'imposar-se a les darreres eleccions regionals aquest febrer, ho ha demostrat en el seu discurs d'investidura aquest dilluns. I és que per aconseguir el principal càrrec de la Junta autonòmica, Mañueco ha hagut d'arribar a un acord d'investidura amb Vox, que no ha desaprofitat l'oportunitat per governar per primer cop una comunitat autònoma, tot i el rebuig que els ultres tenen cap a aquestes divisions territorials espanyoles. I és que l'acord de govern afectarà tant la Mesa del Parlament com la futura conformació de l'executiu: Vox presidirà la cambra i tindrà la vicepresidència i tres conselleries de la Junta.

Avui, Alfonso Fernández Mañueco ha aprofitat el seu discurs d'investidura per donar la benvinguda al seu nou aliat de govern, i ho ha fet assumint completament el relat més ultra. S'ha comprovat en diverses ocasions. En referència a l'educació, per exemple, ha reivindicat la importància de què el sistema educatiu a Castella i Lleó millori i arribi més lluny per tal que generi "oportunitats i estigui lliure de tot adoctrinament ideològic". És precisament aquest darrer element el que denota més clarament el vincle amb Vox, que ha carregat en innumerables ocasions contra el mateix concepte. Així, ha advocat per un model educatiu d'"excel·lència" basat en "el mèrit, l'esforç, la solidaritat i el suport" per ajudar els alumnes a superar les dificultats "pel seu propi esforç". També en matèria fiscal, si bé els populars constantment han clamat a favor de rebaixar els impostos, Mañueco també ha compartit la intenció amb Vox d'impulsar una autèntica "revolució fiscal" amb la baixada impositiva més gran "de la història".

Memòria històrica, violència de gènere i migració

Però on més clarament s'ha fet seu el discurs de Vox ha estat en tres àmbits claus. D'una banda, pel que fa a la memòria històrica, Mañueco ha anunciat que posarà en marxa una normativa "de concòrdia" que integrarà tota la revolució existent sobre la memòria històrica. L'objectiu, ha dit el candidat popular, és reivindicar la història "comuna" i entendre-la com un "element integrador per a la reconciliació". Precisament, vol "evitar l'ús de la història per a dividir els espanyols", una expressió que podria ser perfectament del partit d'ultradreta. I és que Vox i el PP han acordat iniciar la tramitació, "abans del 30 de juny" d'una normativa en matèria de concòrdia que substitueixi així la llei de memòria històrica a Castella i Lleó.

I també en violència de gènere. El candidat popular ha afirmat que el seu govern de coalició elevarà a rang de llei l'actual Pla de Prevenció de la Violència en l'Àmbit Familiar a través de l'elaboració i l'aprovació d'una nova Llei de Lluita contra la Violència Intrafamiliar, una de les principals exigències dels ultres en l'acord de govern amb els populars. Aquesta normativa també començarà a tramitar-se aviat, abans del 31 de juliol. Però, tot i comprar l'expressió de "violència intrafamiliar", i donar passes enrere en la lluita contra la violència masclista (com ja va fer el nou president nacional del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, fa només unes setmanes), Mañueco ha garantit que no abandonarà els drets que s'han reconegut fins ara, "ni de bon tros". I és que el popular té la intenció de mantenir també l'actual Llei de Lluita contra la Violència de Gènere: "Les dues normes són necessàries, són compatibles i són complementàries".

Finalment, i en matèria de migració, ha considerat "enriquidor i necessari" de permetre l'arribada de persones estrangeres a la societat de Castella i Lleó "sempre de forma legal i ordenada", i que tinguin una "clara vocació" d'incorporar-se al mercat laboral. També ha exigit que aquests nouvinguts busquin "la plena integració a través del respecte a les lleis, els valors i les llibertats europees de la societat que les integra". "Necessitem polítiques que han de promoure, i així hi donarem suport, a una immigració ordenada que, des de la integració cultural, econòmica i social, i en contra de les màfies il·legals, contribueixi al futur d'Espanya i de Castella i Lleó".

 

"Millor qualitat democràtica"

Alfonso Fernández Mañueco ha anat més enllà, reivindicant que l'acord amb la ultradreta permetrà "millorar la qualitat democràtica". A més, ha assegurat que el pacte va ser l'"única alternativa" a unes noves eleccions, i ha garantit quatre anys d'estabilitat per a la comunitat autònoma. "És un acord que respecta plenament els principis que vaig assumir a l'inici del procés de negociació, un acord que reflecteix la voluntat àmpliament majoritària expressada pels castellans i lleonesos a la darrera cita electoral", ha dit durant el discurs d'investidura. I ha mantingut que, tot i ser "dos partits diferents, cada un amb les seves legítimes posicions", han sabut donar exemple "de generositat, responsabilitat i capacitat d'acord".