En el quart aniversari del referèndum de l'1 d'octubre, els aleshores consellers, Joaquim Forn i Dolors Bassa, han fet balanç de tot aquest temps fins arribar al dia d'avui. I en clau d'actualitat i responent la proposta de la CUP de convocar un referèndum per aquesta legislatura i abans del 2025, Bassa també ho rebutja: "Es rebutja el referèndum unilateral per ara. Seria tractar d'ingenus al poble de Catalunya dir 'demà un referèndum unilateral'", en declaracions a TV3.

Tant Junts com Esquerra van de la mà en la resposta als antisistema. El mateix secretari de Junts, Jordi Sànchez, ahir també ho descartava completament a l'Aquí Cuní de Ser Catalunya: "Un segon referèndum per a què? Per fer el mateix", declarava a través de la ràdio. Així doncs, Joaquim Forn prioritza que ara el que cal "és recuperar la unitat" de l'independentisme perquè "ningú dubta del camí a assolir".

"No sé si uns hem tocat de peus a terra abans que altres"

I en aquest camí, és on Bassa hi troba les diferències: "Fins el 10 d'octubre va haver consens d'unitat. A partir d'aleshores, van començar les discrepàncies. No sé si uns hem tocat de peus a terra abans que altres", i situa aquell mes del 2017. Que l'estratègia sobiranista hagi canviat també ve donada a "la por que la gent ha agafat", segons l'exconsellera i assegura que també "els polítics que van al darrere" han agafat aquesta por.

Malgrat tot, la data d'avui és un aniversari que els dos exconsellers que han viscut els anys de la presó, volen mirar en positiu: "Jo he fet autocrítica de no arribar a més acords entre els independentistes. Pot haver-hi una lectura pessimista però continua fent una d'optimista perquè les imatges de l'1 d'octubre són de molta gent sentint-se protagonista", declara Forn. I Bassa afegeix que el pitjor ja ha passat: "Quan vaig sentir el Rei, vaig trucar i em preguntava però què està dient aquest home? L'octubre va ser molt complicat. Quan vam entrar a presó, fins i tot amb la Meritxell Borràs, vam dir, 'uf, reposarem'".

Aquesta mà estesa entre Junts i ERC i la voluntat de teixir una unitat, també és paral·lela al diàleg que asseguren sempre haver defensat. "Tinc amics i familiars no favorables a l'1 d'octubre i no s'ha patit cap trencament de la família", declara Forn. I si ens situem en la taula de diàleg, Bassa argumenta que és necessari "seure i si volen els altres que s'aixequin i marxin" però "desaprofitar un moment com aquest seria incongruent al diàleg que sempre s'ha defensat".

Fotografia de portada: imatge de recurs de Dolors Bassa