Com bona part de l'independentisme, Albano-Dante Fachín també s'ha mostrat crític amb els indults concedits als nou presos polítics.  En una entrevista al Tot es Mou de TV3, Fachín ha reconegut que tot i que creu que al seu darrere hi ha una manipulació per part de l'Estat, ha estat "impossible no alegrar-se" perquè els líders independentistes puguin tornar a casa seva, ja que sempre que els havia visitat havia sortit dels centres penitenciaris "amb un nus a la gola".

De tota manera, l'ex diputat del Parlament ha assegurat que l'estat "no ha donat de franc" aquesta mesura de gràcia: "No sabem a canvi de què, però segur que no han estat gratuïts". En aquest sentit, a més ha denunciat que amb els indults, s'està donant per bona la versió espanyola de què és l'Estat qui ha de perdonar els independentistes i no a l'inrevés: "Heu sentit algú del PSOE, de Podemos o de la Casa Reial que hagi demanat perdó a qui va ser brutalment colpejat per la policia, a Roger Espanyol o a la teva mare? Jo no", ha sentenciat. 

Una nova etapa? 

Fachín ha insistit a saber més de la negociació entre Esquerra i el PSOE per la concessió d'aquests indults. Aquesta negociació, però, ha alertat, ha estat desigual, ja que s'ha produït entre dos bàndols en condicions molt diferents: "Ha estat entre un carceller i un ostatge". En aquest sentit, ha publicat un tuit en què ha assegurat que "Quan una de les dues parts té el poder de ficar a la presó a l'altre, no és "diàleg"". 

TUIT FACHIN

Per tot plegat, també ha censurat les declaracions d'Ada Colau, qui després de l'aprovació dels indults va assegurar que s'obria una nova etapa marcada per la política i el diàleg. "Nova etapa? Se'm posen els pèls de punta", ha ironitzat el polític, que ha assegurat que a Espanya, la concòrdia que tant ha reclamat Pedro Sánchez, es basa en "l'amnèsia". 

Segons ha apuntat Fachín, Gabriel Rufián, com l'alcaldessa de Barcelona, també ha proclamat que ara arriba el moment de la "política", fet que ha provocat el seu enuig: "Per mi, la política era la gent organitzada per amagar urnes, per denunciar la repressió. Ara ve el moment de la política? Política és el que fa la gent, el que es fa en els despatxos, en el millor dels casos és política en minúscules, en el pitjor, politiqueria". Per tot plegat, ha dit que quan sent que "ara és l'hora de la política" li sembla "ofensiu i un insult"

La part bona dels indults 

Per Fachín, però, a banda de l'alliberament dels presos, els indults aporten una altra cosa positiva al moviment independentista: la possibilitat de fiscalitzar les decisions dels seus dirigents: "En aquesta nova etapa podrem demanar explicacions als presos", ha apuntat el polític, que insisteix a saber a quins pactes s'ha arribat amb l'estat a canvi dels indults. Per exemple, vol que s'aclareixi si la carta de Junqueras en què s'allunyava de la via unilateral havia format part de la negociació. 

"Fins ara teníem l'anomalia de no poder criticar als líders polítics perquè estaven presos en mans de l'estat, i ara el moviment independentista la pot deixar enrere", ha conclòs.