La tensió és arreu. Després de la tragèdia de Melilla, els comuns han acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de "racisme institucional". Tanmateix, Joan Mena ha rebutjat aquest dilluns que la "catàstrofe" sigui suficient per fer caure l'executiu estatal. L'exdiputat Albano-Dante Fachín ha assenyalat la hipocresia de la formació d'esquerres. De fet, ha ironitzat a les xarxes socials amb aquesta hipocresia: "Però els racistes són els indepes insolidaris supremacistes que exigeixen ser atesos en català".

Fachín ha carregat amb duresa contra els seus antics companys per l'actitud que mantenen envers el govern espanyol i la massacre de Melilla, on almenys 37 persones van morir assassinades. En referència a les paraules de Mena, l'exdiputat i periodista ha reconegut a Twitter que la condemna dels comuns al president espanyol "és un primer pas". Però és un primer pas del tot insuficient. "Els comuns accepten obertament que estan governant de la mà d'un racista. I que ho seguiran fent", ha dit Fachín sobre la condemna a Sánchez per Melilla.

TUIT Albano Dante Fachin sobre comuns y Melilla
Albano-Dante Fachín, sobre els comuns i la massacre de Melilla / @AlbanoDante76

No només els comuns han atacat l'executiu estatal. Podemos també s'ha desmarcat del discurs del president espanyol. La formació morada ha registrat aquest mateix dilluns una proposició no de llei amb la qual exigeix que s'obri una investigació independent de la "tragèdia humana" a la tanca de Melilla. També ha reclamat "derivar les responsabilitats polítiques i penals que pertoquin en col·laboració amb les delegacions diplomàtiques de la Unió Europea presents en territori marroquí", alhora que volen que la iniciativa parlamentària garanteixi "una atenció sanitària adequada" als centenars de ferits que van resultar dels incidents registrats el divendres. Uns incidents que es van saldar amb l'assassinat de 37 persones i desenes de víctimes d'una greu actuació policial que va causar desenes de ferits.

Així mateix, els independentistes del Congrés dels Diputats han demanat les compareixences de Sánchez i del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Els catalans d'ERC, Junts i CUP han presentat la petició aquest dilluns a la cambra, a la qual s'hi han sumat també els gallecs del BNG, els bascos d'EH Bildu, els valencians de Compromís i els madrilenys de Más País. Totes les formacions han acusat el president espanyol i el ministre de ser els "responsables" de la tragèdia, motiu pel qual volen explicació en relació amb les vulneracions de drets humans per part de les autoritats migratòries del passat 24 de juny a la frontera entre la ciutat autònoma i Nador.