Per a Pedro Sánchez, els 37 morts a Melilla continuen sent una situació "ben resolta". Amb aquestes paraules es va pronunciar el president espanyol el dissabte, després de saber-se que les forces de seguretat de l'Estat i les marroquines havien treballat conjuntament a la frontera espanyola en territori africà per intentar aturar l'entrada de centenars de migrants. L'operatiu policial va deixar desenes de morts i molts més ferits, amb unes imatges grotesques de cossos apilats i colpejats repetidament sense escrúpols, però en unes declaracions posteriors el mandatari va pronunciar-se per reivindicar "l'extraordinari treball que estan fent les forces i cossos de l'Estat al nostre país". A més, va culpar els mateixos migrants de la violència, acusant-los d'un "assalt violent i organitzat per les màfies que trafiquen amb éssers humans". Sota el seu parer, aquest succés va ser "un atac a la integritat territorial del país de forma violenta" i, per tant, l'actuació policial va ser "extraordinària".

La reacció de Sánchez no ha deixat indiferent ningú, i encara menys els seus socis al govern de coalició, Unidas Podemos, que no comprenen que el president encara no hagi rectificat les seves paraules en aquests dos dies. Avui, el portaveu dels comuns, Joan Mena, no ha desaprofitat l'oportunitat per ser absolutament contundent amb ell i acusar-lo directament de "racisme institucional" per la seva resposta a l'arribada de migrants. "És una indecència i una catàstrofe de drets humans. Les seves paraules són una expressió de racisme institucional i, si no rectifica, aquell bien resuelto el perseguirà durant el seu futur polític", ha reblat. També ha lamentat la seva "fredor i falta de compassió i empatia" davant d'aquest autèntic escàndol humanitari.

Com a resposta a tot plegat, els comuns ja han anunciat que el seu grup al Congrés dels Diputats presentarà una proposició no de llei a la cambra baixa per tal que "aquesta vulneració de drets" no quedi impune. Una iniciativa que comptarà amb quatre punts, i que servirà per condemnar la pèrdua de vides i també l'actuació policial; garantir l'atenció sanitària a totes aquelles persones hospitalitzades a territori espanyol; la localització dels cadàvers i dels familiars de les víctimes; i obrir una investigació independent per aclarir la tragèdia i derivar les responsabilitats polítiques i penals.

"Són condició de possibilitat per tal de poder començar a canviar com es fan les coses a la frontera i canviar les polítiques de la Unió Europea perquè Europa no es converteixi en una fortalesa", ha dit, en un atac també cap a les polítiques migratòries del continent. Així, ha lamentat que la UE se centra a externalitzar el control fronterer amb un control acèrrim, mentre que no treballa per garantir una via legal i segura per l'arribada d'aquestes persones.

Insuficient per fer caure la coalició

Ara bé, Mena també ha deixat clar que aquest nou escàndol de la part del PSOE tampoc serà suficient per fer caure el govern de coalició a l'Estat. Es tracta d'un nou episodi de discrepàncies evidents entre els dos socis de l'executiu, i ara amb desenes de morts i encara més ferits per mig, però per als comuns la resposta no ha de ser abandonar el govern espanyol. "Estem convençuts que som més útils per revertir aquestes expressions i formes al Consell de Ministres que sent fora", ha sentenciat. Amb tot plegat, ha evidenciat que la reacció d'Unidas Podemos es limitarà a demanar que Pedro Sánchez rectifiqui les seves declaracions i a una iniciativa al Congrés dels Diputats que previsiblement quedarà tombada per l'oposició del PSOE.