Les grans agències internacionals de notícies, i els mitjans que reprodueixen els seus despatxos, remarquen la intervenció decisiva de l’extrema dreta de Vox en el canvi de José Luis Martínez-Almeida per Manuela Carmena (a la foto) a l'alcaldia de Madrid. És el fet que titula les informacions sobre la constitució dels ajuntaments celebrada avui arreu de l’estat espanyol.

“Un conservador pren possessió com a nou alcalde de Madrid en el primer gran canvi polític habilitat pels guanys de l'extrema dreta a les eleccions locals i regionals espanyoles del mes passat”, diu la nord-americana Associated Press en l’arrencada de la seva crònica. El nou alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, del Partit Popular, “governarà en coalició amb Ciutadans, de centre dreta, i el suport dels nacional-populistes de Vox”, afegeix l’agència més gran del món.

De la mateixa manera ho explica l’agència britànica Reuters: “Un conservador ha recuperat el control de la capital espanyola per al PP després de forjar una coalició de dretes que implica al grup anti-immigració Vox”. Explica aquest pacte com a conseqüència dels resultats de les eleccions del maig, que “han provocat un paisatge polític fragmentat, que demana diversos acords de repartiment del poder per formar governs de coalició i ha tombat alguns dels candidats més votats”.

És el cas de Madrid, on Martínez-Almeida, “va quedar segon darrere d’una candidata d’esquerres, però ha aconseguit controlar l’ajuntament amb el suport de l’extrema dreta de Vox i del centredreta de Ciutadans”.

“Tres setmanes després de les eleccions municipals i d'intenses negociacions, Martínez Almeida (PP, conservador) ha estat triat alcalde gràcies al suport dels regidors de centredreta de Ciutadans i de l'extrema dreta de Vox”, reitera Agence France-Presse. L’agència francesa cita el retret del candidat socialista, Pepu Hernández, a nova coalició de govern: “Us recordarem tant com calgui que hàgiu decidit concedir a un partit com Vox la capacitat de decidir el govern de la ciutat més important d'Espanya, una de les més importants del món”.

L’agència italiana Ansa destaca el fet que, malgrat que el PP “va obtenir el pitjor resultat de la seva història a Madrid, recupera un dels seus principals bastions quatre anys després”, gràcies al suport dels regidors de Ciudadanos “i els quatre de l'extrema dret de Vox, després de llargues negociacions i dos acords programàtics amb ambdues formacions”. També recull la declaració de la vicealcaldessa Begoña Villacís (Cs) desafiant “qualsevol a trobar alguna il·legalitat en els acords” entre els tres partits de la dreta.