Emmanuel Macron va avisar, Albert Rivera s’ha fet el sord. Repetint els mateixos malabars d’Andalusia, però amb lletra petita substancialment diferent, el candidat del PP José Luis Martínez-Almeida ha estat investit aquest dissabte nou alcalde de Madrid. En una coalició gairebé paritària amb Ciutadans, on Begoña Villacís serà vicealcaldessa, la dreta desnona Manuela Carmena de la plaça de Cibeles i recupera la capital de l’Estat quatre anys després. L’esquerra alternativa ha quedat fora de circulació. Res d’això no hauria estat possible sense negociar els vots positius de l’extrema dreta de Vox, liderats al consistori per Javier Ortega Smith. També estaran en el govern, tot i que en un segon pla. Sumen 30 dels 57 regidors.

L’entesa ha costat, però finalment ha arribat a última hora. Aquest divendres, a quarts d’onze de la nit, compareixien junts Almeida i Villacís per anunciar el govern de coalició, després de més de vuit hores de negociació. Però encara faltaven els vots de Vox, que el PP ha aconseguit lligar a les quatre de la matinada. El pacte contempla que l’extrema dreta rebi regidories de govern als ajuntaments en funció dels seus resultats. No és el cas de Madrid, on sí que podria obtenir presidències de juntes de districte. És el primer cop que queda per escrit l’entrada dels ultres en governs.

La primera a arribar al plenari de l’Ajuntament de Madrid ha estat justament l’alcaldessa en funcions, Manuela Carmena. Ho ha fet vint minuts abans de l’hora prevista per a l’inici de l’acte, amb el rostre de resignació de ser amb diferència la més votada però ser desallotjada. Ha fet temps conversant amb els treballadors de la casa. A les portes del consistori, al llarg del matí, s’han anat concentrant ciutadans per expressar-li el seu suport i el rebuig a l’acord de la dreta i l’extrema dreta. El cruel destí ha volgut que, com fa quatre anys, Manuela Carmena hagi estat la presidenta de la Mesa d’Edat. Ella ha proclamat la victòria d'Almeida.

carmena efe

En canvi, a la dreta, tot cares d’eufòria difícil de contenir. Totes les càmeres estaven esperant l’arribada de José Luis Martínez-Almeida, que el primer que ha fet és anar a saludar Manuela Carmena. Minuts més tard, quan ha arribat Begoña Villacís, també ha tingut el gest d’acostar-s’hi, malgrat que els fotògrafs no li ho han posat fàcil. Els últims a arribar, tocades les onze del matí, han estat els quatre regidors de Vox, encapçalats per Javier Ortega Smith. Tot just després ha començat el ple de constitució. Sense ells no podia començar. Sense ells tampoc no podia haver investidura d’Almeida. Pels crits semblava un camp de futbol, amb el retrat del Felip VI presenciant-ho tot.

Als seients de convidats, observant des de la tribuna, hi havia tota la plana major del PP madrileny, començant pels exalcaldes Alberto Ruiz Gallardón i Ana Botella, així com l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre. També hi havia el seu president estatal, Pablo Casado, amb cara de satisfacció després d’haver aconseguit fer de relator entre Ciutadans i Vox. No hi eren ni Albert Rivera ni Santiago Abascal.

almeida carmena efe

Almeida: "No trobaran res fora de l'ordenament"

Després de ser investit alcalde de Madrid, i després d'haver d'escoltar les dures crítiques de l'esquerra per haver pactat amb l'extrema dreta, José Luis Martínez-Almeida s'ha vist obligat a respondre. “Els repto perquè trobin qualsevol qüestió que estigui fora de l’ordenament jurídic”, ha assegurat en un to desafiant. “No hi ha cap qüestió que estigui fora de l’ordenament jurídic”, ha insistit a continuació per si no havia quedat prou clar.

Després d'agrair la tasca de Manuel Carmena, que “mai deixarà de ser alcaldessa de Madrid”, el flamant nou alcalde de Madrid ha recompensat la “confiança” de Ciutadans i Vox. Ha reivindicat un Madrid “orgullós de ser la capital de la nació espanyola” i ha demanat “estar a l’altura” d’aquest fet. També ha estès la mà a l’oposició, inclòs el Más Madrid de Carmena, per treballar conjuntament per la ciutat.

Per la seva part, Begona Villacís ha subratllat, com va fer aquest divendres, que l’acord signat és només entre el PP i Ciutadans, i ha celebrat que torni a haver-hi un govern de coalició a la capital de l’Estat. “És important llegir-se els punts dels acords que es signen”, ha dit la dirigent de Ciutadans dirigint-se a la bancada socialista, que ha estat molt dura. “Llegeixin el pacte”, ha insistit per segona vegada. Ho ha qualificat d’un “govern sensat i liberal”.

L’ultra Javier Ortega Smith ha arrencat la seva intervenció manifestant "l’honor d’intervenir sota el retrat de Sa Majestat El Rei i l’ensenya nacional”. El secretari general de Vox i portaveu a l’Ajuntament ha promès “lleialtat institucional a la Corona” i lluitar per “eradicar qualsevol indici de totalitarisme o fanatisme, sigui del signe que sigui”. Ha acabat amb un “viva Madrid y viva España”.

ortega smith almeida efe

"Madrid no mereix això"

En un discurs que ha estat més un avís a navegants, Manuela Carmena ha demanat a les “tres dretes” que “cuidin la democràcia”, fent servir termes feministes. “Lamentablement hi ha qui no creu en el feminisme, no respecta les dones, les mata”, ha denunciat, recordant que “estem arribant a les 1.000 dones mortes”. L’alcaldessa sortint ha subratllat “el que va costar portar la democràcia a aquest país”, que van ser “esforços i vides”.

En la mateixa línia de cuidar la democràcia, Carmena ha afirmat que “no podem continuar insultant-nos, injuriant-nos, fent servir manipulacions i mentides per arribar al poder”. Paradoxalment, ha estat resposta amb una lleugera escridassada. Al PP i a Ciutadans, que pacten amb Vox, els ha enviat un missatge: “Hem guanyat estrepitosament les eleccions. Hem de saber quina és la situació sociològica”. Ha assenyalat que el PP ha tornat a l'alcaldia amb menys vots que mai.

Un dels més punyents ha estat el portaveu socialista Pepu Hernández, que s’ha dirigit al PP i Ciutadans fent ús de les seves aliances europees: “Ni Angela Merkel ni Emmanuel Macron pactarien mai amb una força d’extrema dreta. La combatrien amb totes les seves forces”. Ha denunciat que “el trio de Colón governarà Madrid des del Palau de Cibeles”. I ha conclòs: “Madrid no mereix això. Madrid és molt més avançada i moderna que el govern que es constitueix avui”.