Més mala maror a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'aposta de la seva presidenta, Dolors Feliu, i l'actual secretariat de l'entitat independentista per impulsar una llista cívica de cara a les pròximes eleccions al Parlament, ha provocat l'enuig d'excàrrecs de l'ANC. Tant és així que fa unes setmanes quatre exvicepresidents de l'entitat (Carles Castellanos, Jaume Marfany, Jordi Pesarrodona i Josep Cruanyes) van signar un manifest en què es mostraven en contra de la llista cívica. Un total de 130 socis van signar el manifest, entre els quals hi havia el cantautor i exdiputat de Junts pel Sí Lluís Llach. De fet, l'activista independentista es planteja presentar-se al secretariat de l'Assemblea com a resposta a l'actual situació de crisi interna de l'entitat presidida per Dolors Feliu. 

Malgrat que els resultats de la consulta es donaran a conèixer aquest dissabte 16 de març, diversos exsecretaris de l'entitat, juntament amb l'exvicepresident Jordi Pesarrodona, demanen impugnar la consulta per "irregularitats". Juntament amb l'exvicepresident, Joan Torres, Albert Coll, Lluís Sobrevia, Maria Teresa Sabé, Joan Carles Manzanero, Elisenda Romeu, Isabel Ramon, Josep Pinyol, Antoni Serrano, Manel Gener i Mònica Batalla signen un document de denúncia perquè l'actual secretariat fa servir un cens que "no és correcte". "Permet votar a persones que no són membres de ple dret de l'Assemblea", argumenten els signants en un document al qual ha tingut accés ElNacional.cat i han enviat a la presidenta de l'entitat, al vicepresident i al Comitè Deontològic. 

L'article 7, en discussió

La consulta finalitza aquest dijous 14 de març, en un context de divisió interna de l'entitat independentista. Els signants de la impugnació subratllen que hi ha hagut "poca transparència" en tot el procés de la consulta i, segons expliquen, contactant amb el territori han pogut constatar aquest mal ús del cens que denuncien. En el document, posen en relleu l'article 7 dels Estatuts de l'entitat, que diu: "L'impagament acumulat de tres trimestres de les quotes sense que hi hagi hagut una declaració d’exempció per part del Secretariat Nacional. Al primer i segon impagament la persona afectada rebrà un avís de la incidència, al tercer impagament passarà a ser considerada simpatitzant, amb els drets i les obligacions inherents a aquesta condició. Quan
faci efectives les tres aportacions endarrerides, recuperarà la condició de membre".

Els crítics denuncien que l'actual direcció no ha elaborat un cens que inclogui només les persones que estan en plenitud de drets estatutaris. És a dir, denuncien que hi ha socis de l'ANC que han pogut votar que ja fa més de tres trimestres que no paguen la seva quota i "algunes amb més de cinc anys". De fet, posen d'exemple casos a les demarcacions de Girona, Lleida, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i Barcelona

Sense "mecanismes de control i fiscalització"

En canvi, asseguren que quan aquestes mateixes persones han intentat inscriure's a l'Assemblea General Ordinària, que se celebra aquest dissabte dia 16 de març "se'ls ha indicat que no hi podien participar perquè tenien pagaments pendents". En aquest context, constaten que "no hi ha cap garantia de control ni protocol de verificació dels resultats" i recorden que el Full de Ruta estableix que en tot el procés de llista cívica "ha d'haver-hi mecanismes de control i fiscalització". 

Un altre element que posen sobre la taula i que denuncien és que "no hi ha separació entre la promoció de la participació i la defensa del 'sí'", i posen d'exemple un acte a Piera aquest dimecres. "Als socis partidaris del 'no' se'ls tracta com a pertorbadors de la unitat de l'Assemblea davant l'opinió pública", denuncien. 

L'ANC es defensa

Davant aquesta impugnació, el secretariat de l'ANC es defensa. Segons fonts del secretariat nacional consultades per ElNacional.cat, "el procediment de control del cens és exactament el mateix que a totes les consultes internes fetes, com la duta a terme per les eleccions espanyoles de juliol del 2023, i compleix en tot moment la normativa europea de protecció de dades".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!