El cantautor i activista independentista Lluís Llach sospesa presentar-se al secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'exdiputat de Junts pel Sí assegura que té ganes "d'anar-hi" i "participar-hi". "Començo a sospesar-ho molt seriosament, i no per anar contra ningú, sinó per intentar que l'ANC sigui l'eina que jo penso que ha de ser, sense més pretensió", ha dit aquest dimecres en una entrevista al diari El Punt Avui. Llach, que s'ha mostrat contrari a la llista cívica impulsada per l'actual secretariat, considera que l'ANC és "l'eina de confrontació més important que tenim, tot i el desastre intern que pateix". Amb la possibilitat que es presenti al secretariat, el cantautor no sap "si es veuria amb cor" de presidir l'entitat i exposa la seva edat de 76 anys. "És evident que tal com avui funciona la presidència, jo no soc la persona ideal. Ara, si hi ha una possibilitat de president o noia de netejar les escales, sí", afirma. 

Veu un error la llista cívica

De fet, subratlla que, davant la crisi interna de l'ANC, la llista cívica és "un error". "Amb tot el respecte que em mereixen la Dolors Feliu i la gent que l'acompanya, que segurament ho fan perquè ho creuen", matisa el cantautor, que situa l'actual "desastre intern" de l'entitat més enllà dels dos anys. "Si l’ANC no té un gran resultat, no només és un fracàs de la llista cívica, és un fracàs seu en una situació delicada de l’ANC", diu Llach. 

Per això, Llach sospesa presentar-se al secretariat de l'ANC. "No vol dir res més que això, presentar-m’hi, perquè la gent que a mi em pugui fer cas entengui que, quan no estàs d’acord, el que no s’ha de fer és marxar, que és el que ha fet molta gent de l’ANC, s’ha d’entrar i lluitar perquè sigui com tu penses que ha de ser", opina Llach a l'entrevista, on defensa que és "indispensable" tornar a créixer en la mobilització. En cas que el pròxim 16 de març els socis de l'ANC optin per la llista cívica, l'activista independentista advocaria igualment per presentar-se al secretariat. "Jo crec que l’ANC en els mesos que vinguin, el primer que s’hauria de fer és alliberar aquesta llista cívica de la influència de l’ANC i alliberar l’ANC dels actes d’aquesta llista", afirma. 

Dotar de noves eines l'entitat

A més, considera que els valors del 2017 "ja no serveixen" i que a l'ANC se li han de donar "noves eines". "Hem de trobar un nou llenguatge, nous valors, etc. Com és que no van ser a Barcelona amb els pagesos fent, jo què sé, ajudant-los a... Entrepans, ajuts, del que sigui, suports personals, companyia, converses, música...", es pregunta l'exdiputat de Junts pel Sí, que vol reestructurar l'ANC. 

A més, defensa una coordinació entre el Consell de la República i la idea que té Llach de l'Assemblea si "realment coincideixen". "Si no coincideixen, l'Assemblea ha de fer la seva feina", subratlla Llach, que explica que va marxar del Consell de la República perquè no s'hi sentia "gaire còmode". "És una qüestió pràctica", explica. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!