Els set exsecretaris de l'Assemblea que van abandonar l'entitat i van fundar Donec Perficiam han fet una crida a "la insubmissió democràtica de la ciutadania cap a les nostres institucions si les persones que les lideren continuen incomplint el mandat popular de l’1 d’octubre".

El grup considera que la falta d'acord que, per ara, hi ha entre els partits independentistes al Parlament és motiu suficient per "tornar als carrers". "Sabem que tot depèn de nosaltres, sabem que si cal superar els partits polítics ja ho hem fet i s’haurà de tornar a fer", han proclamat.

Els exmembres de l'ANC també han volgut traslladar la seva part de culpa sobre la mobilització a la mateixa entitat que lidera Elisenda Paluzie i a Òmnium Cultural. "La força està als carrers, que s’han trobat orfes de lideratges aquests tres anys, però entre tots hem de retornar el lideratge als carrers. Amb el control del territori a les nostres mans no ens aturarà ningú aquesta vegada, perquè de l’experiència també se n’aprèn", han reivindicat.

Més enllà de la mobilització, Donec Perficiam ha proposat aspectes més concrets sobre els quals l'independentisme hauria de treballar, com "construir una xarxa potent arreu del territori, cercar gent compromesa que pugui i vulgui aportar, sumar, lluny d'egos personals i amb un sol objectiu, preveure els diferents escenaris, intervenir de forma directa en el relat públic, marcar les diferents línies d'intervenció necessàries i valorar sense complexos la situació actual i el paper jugat pels partits i entitats independentistes".

El salt a la política

Donec Perficiam es va crear setmanes abans de les eleccions del 14-F amb l'objectiu d'impulsar una "candidatura única independentista i unilateralista" després que els seus fundadors veiessin tou el programa de fiscalització que l'Assemblea volia fer sobre els partits independentistes. Una de les trobades organitzades per la plataforma va provocar l'enèsima picabaralla entre ERC i Junts, pel fet que l'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa s'hagués reunit amb presumptes forces "d'extrema dreta".

Després de fracassar en l'intent, ja que tots els partits independentistes es van acabar presentant en solitari i alguns d'ells amb resultats molt pobres, com és el cas de Primàries o l'FNC, ara Donec Perficiam ha anunciat que els seus membres estan disposats a presentar-se a unes noves eleccions, "ja sigui en forma de plataforma cívica o com a partit polític". 

Han afirmat que ho faran "sense motxilles ni favors deguts, sense cap interès personal, més enllà de voler viure i morir com el que som, catalans i catalanes" i han llançat un aclariment: "Cap dels iniciadors de Donec Perficiam té com a objectiu viure de la política i cap de nosaltres formarà part de llistes electorals més enllà de llocs testimonials, si així s'acaba acordant".