Una jutgessa de Manresa ha expulsat com a acusació popular la Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil de la causa que investiga les càrregues d'agents de l'institut armat per impedir el referèndum de l'1-O a Sant Joan de Vilatorrada.

En una interlocutòria, la titular del jutjat ha estimat el recurs presentat per l'acusació particular que exerceixen votants ferits en les càrregues i ha revocat una resolució anterior que acceptava la personació de la Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil.

La jutgessa argumenta en el seu acte que la Unió d'Oficials és una associació professional de la Guàrdia Civil i la seva funció se circumscriu a "vetllar pels interessos professionals dels seus membres", no per l'interès públic que ha de guiar l'actuació d'una acusació popular en un procés judicial.

Després de recordar que en la causa hi ha diversos guàrdies civils investigats per les càrregues arran de denúncies de votants, la jutge conclou que el paper de la Unió "com a acusació particular garant de l'interès general pot ser posat en dubte, perquè ha de conjugar-se amb la seva missió professional d'assistència i protecció als membres de l'esmentat cos".

Per la jutgessa, la Unió d'Oficials "no sembla ser un ens públic que tingui entre les seves funcions vetllar per l'interès públic general" i, en el cas que així fos, no s'han aportat a la causa els estatuts de l'associació que poguessin acreditar-ho. La magistrada que ara ha expulsat de la causa la Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil acaba de ser designada instructora de la causa, després del cessament de l'anterior titular, que sí que havia admès l'associació com a acusació popular, sense exigir-li fiança.