Els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert preparen un acte públic en suport de la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, que s'enfronta a una amenaça d'inhabilitació arran les causes judicials per les votacions que s'han fet al ple per impulsar el procés d'independència de Catalunya.

Els tres exresponsables de la cambra volen tancar files al voltant de l'actual presidenta, a la qual ja han mostrat el suport en diverses convocatòries públiques, amb un acte amb exdiputats del Parlament des de la primera legislatura, el 1980. Aquesta setmana ha començat a plantejar-se la proposta amb una reunió a la cambra dijous.

Forcadell va anar a declarar el mes de desembre passat davant del TSJC acusada de desobediència i de prevaricació, per haver permès la votació en el ple de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. Se l'acusa d'haver desobeït, en permetre la votació, l'advertiment del TC sobre les iniciatives que donessin compliment a la resolució del 9-N sobre el procés.

La declaració de la presidenta davant del TSJC va atiar les reaccions des de diverses cambres europees i diputats del Parlament europeu.

A començaments de març, la fiscalia va presentar una segona querella per la votació en el passat debat de política general d'una resolució sobre el referèndum unilateral. En aquest cas, s'ha fet extensiva al vicepresident primer, Lluís Corominas, i les secretàries de la Mesa Anna Simó i Ramona Barrufet.

El secretari tercer, Joan Josep Nuet, de CSQP, que també es va mostrar partidari de dur a terme la votació i el qual va ser també assenyalat per la fiscalia, ha quedat fora de la querella perquè, a parer del Tribunal, no pretenia incomplir el mandat del TC.