Parlamentaris de diferents Cambres i partits europeus estan mostrant les darreres hores la preocupació pel procés judicial obert contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que aquest divendres haurà d'anar a declarar davant del TSJC per haver permès la votació en el ple de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent.

L'última en expressar públicament la seva solidaritat amb Forcadell ha estat la presidenta del Parlament de Gal·les, Elin Jones, que ho ha fet amb un tuit en català en el seu compte personal.

Des de l'Assemblea de Gal·les ja havia expressat el suport a Forcadell el diputat Simon Thomas, del Plaid Cymru, que ha denunciat el fet que Forcadell hagi d'afrontar un procés judicial per haver permès un debat sobre independentisme a la Cambra catalana. Per aquesta raó, ha demanat que s'expressi la preocupació al respecte davant de Westminster.

D'altra banda, aquest dimecres el nou delegat del Govern de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcen, s’ha reunit a Dublín amb un grup de diputats del Sinn Féin, entre els quals Gerry Adams i el portaveu d’Exteriors, Seán Crowe, per explicar-los la situació.

Precisament aquest dimecres el diputat Gerry Adams va demanar al govern de la República d’Irlanda que porti la persecució judicial contra la presidenta del Parlament a la pròxima reunió del Consell Europeu.

21 diputats britànics

També dimecres va ser l’ex primer ministre escocès i diputat de l’SNP a Westminster, Alex Salmond, qui va alertar en una entrevista a Brussel·les que el cas de Forcadell “està generant una gran preocupació a la Cambra dels Comuns i sens dubte a altres llocs arreu d’Europa”.

De fet, ja són 21 els diputats del Parlament britànic que han signat una moció de suport a Forcadell impulsada pel diputat de l’Scottish National Party (SNP) George Kerevan. Hi ha entre els signants, diputats de l’SNP i del gal·lès Plaid Cymru, però també del Partit Laborista, del Partit Verd i un independent.

Alemanya

Des d'Alemanya el diputat socialdemòcrata Bernhard von Grünberg ha denunciat aquest dijous la judicialització del procés català i ha enviat una carta sobre aquesta qüestió a destacats dirigents polítics del país, com el ministre federal de Justícia, Heiko Maas, i els presidents del Bundestag i de l’Eurocambra, Nobert Lammert i Martin Schulz, entre d’altres.

Dinamarca

A Dinamarca ha estat el diputat Nikolaj Villumsen, de l'Aliança Roja i Verda, el qui ha interrogat al ministre d'Afers Estrangers danès, Anders Samuelsen, sobre el cas obert contra Carme Forcadell, que ha considerat que no és ni pacífic ni democràtic.

Bèlgica

L'eurodiputat per Bèlgica d'orígen ucrainès, Mark Demesmaeker, ha expressat el seu suport per la presidenta del Parlament que, en paraules seves, ha estat "arrossegada als tribunals perquè van permetre el debat sobre la independència".

Eslovènia

L'eurodiputat eslovè Igor Soltes ha qualificat la situació en què es troba la presidenta del Parlament català d'"ultratjant". Ho ha comunicat en una piulada, on incloïa una crònica sobre les concentracions davant dels ajuntaments d'aquest dijous al vespre.