El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest dilluns en roda de premsa per valorar la situació actual a causa de la crisi derivada del coronavirus. Durant la seva intervenció, el president ha demanat l'obertura d'un expedient sancionador a l'arquebisbat de Barcelona per la missa d'ahir a la Sagrada Família.

Diumenge l'arquebisbat de Barcelona va decidir de tirar endavant una cerimònia a la basílica de la Sagrada Família tot i no tenir el permís del Procicat. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va presidir diumenge la missa dedicada als difunts de la Covid-19 amb un aforament del 23%, infringint així la normativa que impedeix les reunions i celebracions religioses de més de 10 persones.

Omella i les "accions legals"

L'arquebisbat de Barcelona va afirmar diumenge que durant els pròxims dies iniciaria "les accions legals oportunes contra l'arbitrarietat i la indefensió que pateixen el dret a la llibertat religiosa i a la llibertat de culte".

Ho va dir en relació amb les mesures de la Generalitat davant dels rebrots, que prohibeixen en diversos municipis les trobades i reunions de més de 10 persones, incloent-hi els casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres. L'arquebisbat va recordar que aquests drets es troben "constitucionalment protegits". 

Apel·lació a la unitat

Durant la missa, Omella va apel·lar a la unitat de les forces polítiques i de les diverses associacions en la lluita contra la pandèmia durant la missa en commemoració dels morts per la pandèmia. "No és temps de discussions inútils, de buscar culpables ni d'augmentar la divisió, és temps d'allargar la mà", va dir Omella, que va demanar "a qui té poder al món" que "uneixi forces i lluiti pel bé comú".

El cardenal també va apostar per "fer front junts a la crisi social i econòmica que ve". Com a resposta a aquesta crida, el president Quim Torra ha aprofitat per recordar-li que "reivindica la llibertat de culte per la missa d'ahir a la Sagrada Família, però mai va alçar la veu contra la repressió als independentistes".

Per la seva banda, l'alcaldessa Ada Colau ha fet una crida a la "lleialtat" a l'autoritat sanitària que ostenta la Generalitat, tot i que hi puguin haver discrepàncies. Ho ha dit en relació amb la missa per les víctimes de la Covid-19 sense el permís del Procicat. "Nosaltres no veiem malament que es fes la missa, però vam dir a l'arquebisbat que l'autoritat sanitària és la Generalitat", ha manifestat. 

En declaracions a Catalunya Ràdio, l'alcaldessa ha explicat que ella mateixa tenia previst assistir a la missa però que davant de les recomanacions i indicacions de la Generalitat en relació amb la situació sanitària, va decidir no anar-hi.