La basílica de la Sagrada Família serà escenari aquest diumenge a les 19h d'una missa en record de les persones que van morir arran de la pandèmia de covid-19 durant el confinament i que no van poder rebre un comiat religiós. L'eucaristia la presidirà el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, però la celebració no està exempta de polèmica i tensió entre les autoritats religioses i la conselleria de Salut. Tant és així que, hores d'ara, es pot considerar "alegal" la missa per la falta d'una autorització de Salut,

Segons ha explicat l'arquebisbat en un comunicat, tot i que s'ha obert aquest cap de setmana la basílica als turistes, "atenent la petició de l'administració autonòmica i local", "amb gran dolor hem de dir que, de moment, no se'ns ha notificat d'acord amb el dret vigent una resolució que compleixi els requisits de la legalitat ordinària" pel que fa a la missa pels difunts de la Covid-19.

Límit de 10 persones en actes religiosos

La sol.licitud de la resolució sobre les condicions per celebrar l'acte la va presentar formalment l'arquebisbat el passat 21 de juliol davant l'ajuntament de Barcelona, seguint les indicacions de la conselleria de Presidència de la Generalitat i el mateix ajuntament, explica l'arquebisbat. Prèviament, el 2 de juliol, la Direcció d'Afers Religiosos de la Generalitat els havia comunicat l'autorització per la celebració de la missa. No han obtingut resposta de la conselleria.

Però, a més, segons el comunicat, tampoc s'ha canviat per part de la conselleria de Salut la previsió de la resolució SLT/1746/2020 de 20 de juliol que limita a 10 persones l'assistència a actes religiosos. "És una previsió que ens sembla injusta i discriminatòria", afirma el comunicat, "tenint en compte que hem estat molt acurats i respectuosos per mantenir les normes [de prevenció del contagi] exigides per als espais tancats".

Per la seva part, des de fonts de la conselleria de Salut s'ha justificat el fet que el Procicat no es donés autorització per la missa perquè la sol.licitud "no compleix els requisits de la resolució de menys de 10 persones per a cerimònies religioses". A la vegada, les fonts han indicat que des de l'arquebisbat se'ls ha informat que la faran perquè es pugui seguir per la televisió.

Accions contra la conselleria

L'arquebisbat anuncia que "davant el poc previsible canvi d'actitud" de la conselleria del Salut de la Generalitat "durant els pròxims dies iniciarem les accions legals oportunes contra l'arbitrarietat i la indefensió que sofreixen el dret a la llibertat religiosa i a la llibertat de culte, constitucionalment protegits". 

Qui hi pot assistir?

Només hi podran assistir presencialment a la missa familiars dels difunts, representants del sector de l'alimentació, de residències de gent gran, tanatoris, cementiris, periodistes i venedors de premsa, hotelers, entitats caritatives, autoritats i altres persones convidades.

L'arquebisbat ha aconsellat a les persones que vulguin participar presencialment en la missa que considerin la "conveniència" de seguir la retransmissió a través dels canals 8TV, 13TV i Ràdio Estel (106.6 FM). I assegura que aplicarà mesures de prevenció més rígides que les que segueixen els turistes i que l'aforament serà del 23% del màxim legal permès. A més, s'ha previst prendre la temperatura a tota persona que entri al temple aquesta tarda.

Colau i Batlle no hi seran

Precisament, l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, i el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, han anunciat que no assistiran al funeral. La decisió l'han pres, segons ha explicat Batlle en un comunicat recollit per Europa Press, per no "desatendre les disposicions de Govern de la Generalitat". És a dir el límit de 10 assistents com a màxim a les celebracions religioses fixat en la resolució de la Conselleria de Salut de l'17 de juliol.

Batlle ha expressat el seu condol a les famílies i a l'Església Arxidiocesana de Barcelona per no poder assistir a la missa, en compliment d'unes mesures que a l'Ajuntament acaten "des del desacord més absolut".

El partit Units per Avancar, a què pertany Batlle, sí enviarà un representant, el seu secretari general, Ramon Espadaler, en representació de el grup parlamentari PSC-Units al Parlament i per delegació de l'portaveu de l' grup i primer secretari de PSC, Miquel Iceta.

Foto: reobertura de la Sagrada Família amb una visita de representants del món sanitari / EFE