Els pactes amb l'independentisme comencen a cobrar-se víctimes dins del PSOE. L'exministre socialista Javier Sáenz Cosculluela ha anunciat que es dona de baixa del partit. A més, ha remès una carta al president del govern en funcions i líder del partit, Pedro Sánchez, en la qual manifesta la seva "vergonya" pels pactes d'investidura amb grups com Junts i ERC i l'acusa de propiciar una "decaïment de la democràcia" i de les institucions espanyoles. La causa de tot plegat, diu, és haver acordat amb els partits independentistes una llei d'amnistia que exoneraria els líders del procés. La mesura de gràcia, afirma Cosculluela, col·loca el PSOE "en posició de servitud enfront d'un nacionalisme supremacista, reaccionari i desintegrador".

A la carta, qui va ser ministre en governs de Felipe González, s'adreça a Sánchez i els membres de l'Executiva Federal i el Comitè Federal del PSOE per compartir la seva "discrepància" amb els acords a què ha arribat no només amb Junts i ERC, sinó també amb Sumar, EH Bildu i el BNG. "La política de pactes que esteu construint, i pel que sembla consolidant, està afectant greument la convivència", ha dit, en referència a les protestes que s'han convocat darrerament arreu de l'Estat i també davant de la seu madrilenya del PSOE, a Ferraz, que han acabat amb escenes de violència. "Esteu combatent la possibilitat d'arribar a acords amb la dreta democràtica d'Espanya, que representa, us agradi o no, mitja Espanya".

Cosculluela també critica uns "actes polítics insensats" que assegura que "posen en risc el model d'estat de la Constitució". "Rebutgeu la possibilitat d'acords, pactes i voluntat d'entesa amb la dreta, actitud que no propicia res de bo per al nostre futur col·lectiu. Veieu l'abraçada d'un os en els pactes interns de la dreta i, 'podemitzats', no sou capaços de veure l'altre os que ens està aferrant", ha afegit l'executiu, que ha arribat a demanar la convocatòria d'eleccions per "sortir de l'actual marasme". I ha culminat la carta afirmant que, "després de més de 50 anys de militància honorable i digna" demana que la formació socialista no actuï en nom seu. "No em represento més que a mi mateix, ja no soc portaveu de ningú, però haig de dir-vos que em causeu vergonya", ha conclòs. "És molt trist per a mi".