L’anunci de retirada de Pablo Iglesias de la vida política després dels magres resultats assolits en les eleccions madrilenyes d’aquest diumenge permetrà que l’excap de l'Estat Major de l'Exèrcit (JEMAD), Julio Rodríguez, el militar de més alta graduació en les files de Podemos, entri de rebot a l’Assemblea de Madrid.

Rodríguez anava de número 11 a la llista electoral d’Unidas Podemos a l’Assemblea de Madrid i per això s’havia quedat fora en un primer moment, ja que el seu partit ha aconseguit només 10 escons, una millora de tres respecte a les eleccions del 2019, però una patacada en tota regla amb relació a les expectatives de la formació, encapçalada per Pablo Iglesias, que va deixar la vicepresidència del govern espanyol per liderar una alternativa que no ha pogut fer res davant el corró d’Ayuso.

Certa fama de malastruc

Es dona la circumstància que Rodríguez ja s’havia quedat a les portes de ser escollit en altres eleccions i semblava que estar destinat a arrossegar una certa fama de malastruc des que el 2015 va entrar a militar a Podemos.

Rodríguez, de 63 anys, va arribar al partit d’Iglesias el 2015 i el seu fitxatge va causar expectació per la seva condició de general i haver ostentat el rang de JEMAD durant l’etapa de José Luis Rodríguez Zapatero com a president del govern espanyol. Després, l'Executiu de Mariano Rajoy el va fer fora de l'Exèrcit "per actuar de forma partidista amb les seves manifestacions" i aparèixer amb el seu uniforme en el nou partit.

A les eleccions del 20 de desembre de 2015 Rodríguez es va presentar al Congrés dels Diputats com a número 2 per Saragossa i no va aconseguir ser triat. Tampoc va aconseguir revalidar a les eleccions generals repetides del 26 de juny el segon escó que Podemos havia aconseguit a Almeria mig any abans.

En la confecció de les llistes per al 4-M, a Izquierda Unida es van adjudicar els llocs 3 i 10 i Rodríguez va anar finalment en onzena posició, de manera que, amb els resultats a la mà, va quedar fora pels pèls, però l’abandó d’Iglesias el recupera per a la política madrilenya.

El portaveu dels manters també serà diputat

Qui també entra a l’Assemblea de Madrid per part d’Unidas Podemos és el portaveu del Sindicat de Manters de Madrid i activista pels drets dels migrants, Serigne Mbaye, novè a la llista encapçalada per Iglesias.