L'exhumació de José Antonio Primo de Rivera ja té llicència. Es tracta d'una llicència d'obra menor concedida per l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, segons ha avançat aquest dissabte El Periódico. També s'ha sabut que és el govern espanyol qui decidirà, no la família. El que encara falta per saber és la data dels treballs, tot i que les fonts consultades han apuntat que la voluntat és que el trasllat es produeixi abans de març. Com ja va passar amb l'exhumació del dictador Francisco Franco, les institucions vinculades al procediment intenten guardar un escrupolós silenci oficial.

🟡 La llei de memòria democràtica espanyola 2022: trampes i ambigüitat

Un cop es va aprovar la llei de memòria democràtica, la família de Primo de Rivera es va avançar a l'executiu estatal i va sol·licitar exhumar les restes de José Antonio. Va ser el 10 d'octubre quan els descendents del polític feixista van enviar una petició a l'abat de l'ara anomenat Valle de Cuelgamuros i a la Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid. Un cop es va conèixer la notícia, el govern espanyol va agrair que la família volgués exhumar-lo. Qui va mostrar el seu rebuig total al trasllat va ser la Falange.

El destí de les restes de Primo de Rivera

La família tenia la intenció de dipositar les restes en un lloc escollit per ells mateixos, però serà la Moncloa qui decideixi sobre l'exhumació. Concretament, Patrimoni Nacional — que depèn de Presidència i que és propietari del recinte del Valle de Cuelgamuros. És a dir, que el tràmit dels familiars davant la Comunitat de Madrid ha estat fútil. A més, la llei general de salut estableix que són propietaris d'unes restes humanes el cònjuge o parella civil, els ascendents, descendents o parents laterals fins al segon grau, per aquest ordre. José Antonio Primo de Rivera va morir sense fills i l'actual líder de la família, Fernando, n'és un nebot net. Es tracta d'un parentiu que el deixa fora de la línia de disposició, perquè està en la quarta fila de relacions familiar.

Si bé la decisió és del govern espanyol, res indica que l'executiu estatal no pugui seguir els desitjos de la família. És per això que el destí probable de les restes de José Antonio és el madrileny i monumental Cementiri Sacramental de Sant Isidre, on hi ha enterrada la seva germana Pilar i on els Primo de Rivera tenen diverses tombes. Sigui com sigui, ambdues parts encara han de tenir una conversa final. Sobretot si tenim en compte que a la Moncloa estan preocupats perquè el nou lloc d'enterrament esdevingui un destí de peregrinació per a l'extrema dreta — com ja va passar amb Franco.