El portaavions Joan Carles I, el vaixell insígnia de l’Armada espanyola, arribarà aquest divendres al Port de Tarragona. I ho farà en el marc dels Jocs Mediterranis de Tarragona 2018. L’arribada de l’embarcació de l’exèrcit espanyol forma part del “programa cultural” dels Jocs, elaborat pel govern municipal. L’objectiu, segons el comunicat que va fer el Ministeri de Defensa, és el de donar a aquest “important esdeveniment esportiu el realç que es mereix".

El vaixell de guerra, el més gran que s’ha construït a l’Estat espanyol, torna de Kuwait, on ha traslladat cinc helicòpters de la coalició internacional contra l’Estat Islàmic. Estarà al port de Tarragona fins al dilluns 2 de juny. Durant el proper cap de setmana farà jornades de portes obertes pels tarragonins que el vulguin conèixer de més a prop.

L’arribada del buc insígnia de l’Armada espanyola culmina l’exhibició d’espanyolisme feta durant les últimes setmanes en el marc dels Jocs Mediterranis, que s’ha marcat per una forta presència militar espanyola.

Tot va començar el passat 15 de maig, al Teatre Metropol de Tarragona, amb un concert de la Banda de la Unitat de Música de la Inspecció General de l’Exèrcit espanyol, amb forta presència de banderes d’Espanya i de Tabàrnia. L’alcalde socialista, Josep Fèlix Ballesteros, va assistir-hi juntament amb els regidors del PP i Ciutadans. A les portes van trobar-hi una protesta antimilitarista.

patrulla aguila tarragona acn

Cinc dies més tard va venir l’exhibició de la famosa Patrulla Àguila, el grup acrobàtic de l’Exèrcit de l’Aire i la Unitat de Paracaigudistes, que va tenyir el cel de Tarragona amb els colors de la bandera espanyola. Els paracaigudistes van desplegar una rojigualda de 54 metres quadrats. També va ser en suport als Jocs Mediterranis. El consistori ho va considerar un honor i un orgull. També va trobar-se amb una concentració de rebuig a la presència de l’Exèrcit espanyol.

Finalment, en un ambient més procliu com la cerimònia d'inauguració --amb forta presència de grups unionistes en detriment dels independentistes--, també van fer acte de presència tres paracaigudistes, que van baixar del cel amb tres banderes espanyoles en presència del rei Felip VI.

Un programa dissenyat pel PP

Totes aquests actes d'exhibició de l'Exèrcit espanyol formen part del "programa cultural" dels Jocs Mediterranis, elaborat pel govern municipal. Concretament, l'ha acabat de dissenyar la regidora d'Esports, Elisa Vedrina, del PP. El PSC governa la capital tarragonina en coalició amb els populars. L'oposició va denunciar la ingerència del govern espanyol en la programació d'actes.

No obstant això, també hi ha vincles estrets del PSC amb entitats unionistes com Societat Civil Catalana. El conseller coordinador dels Jocs, el tercer tinent d'alcalde Javier Villamayor, és el nebot del president de SCC a Tarragona, Salvador Caamaño, que també és funcionari del consistori i mà dreta de Villamayor.