L'aspecte de les grades del Nou Estadi de Tarragona era certament desolador. El fet que encara fos de dia quan va començar la cerimònia d'inauguració, en una d'aquelles nits curtes de juny, tampoc no ajudava a millorar les imatges que es veien per la televisió. Malgrat que totes les càmeres apuntaven cap a la llotja d'autoritats, després de la polèmica entre el president Quim Torra i el rei Felip VI, les imatges van ser les que van ser. Era inevitable no veure-les.

Però el públic no només va destacar per la seva absència. També va sobresortir per la seva escassa diversitat. Malgrat que Tarragona està políticament dividida com la resta del país entre dos blocs —més escorada cap a l'unionisme, això sí—, el camp del Nàstic va omplir-se de símbols espanyolistes, amb poca presència de símbols independentistes. Un ambient que va ser reblat quan, durant el discurs de l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, el president Torra va rebre una sorollosa xiulada per part del públic.

Aquesta suma d'elements és la que va portar la portaveu del Govern, Elsa Artadi, a parlar d'un "públic seleccionat". El que sí que és cert és que algunes entitats espanyolistes van poder reservar entrades per a la cerimònia d'inauguració un mes abans de celebrar-se. En canvi, altres, com la secretaria general de l'Esport de la Generalitat, no en van poder obtenir "perquè no n'hi havia", malgrat les grades buides que va mostrar la televisió.

rei torra sanchez tarragona - sergi alcazar

Vetos sorprenents

La facilitat que han tingut algunes entitats per aconseguir entrades contrasta amb el "veto" que han patit altres organitzacions i fins i tot institucions públiques, com la Generalitat, un dels principals patrocinadors dels Jocs Mediterranis. A la secretaria general de l'Esport, òrgan de l'administració catalana, es van demanar entrades per a compromisos per a la cerimònia d'inauguració, i els hi van ser denegades. "Vam demanar entrades i ens van dir que no n'hi havia", expliquen des de la secretaria a El Nacional. Els van insistir que no hi havia ni espai ni marge de maniobra.

El mateix ha passat amb la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), que representa 69 federacions esportives, 12.500 entitats i clubs i 700.000 llicències, que es mostren decebuts amb el Comitè Organitzador dels Jocs. El mateix president de l’UFEC, Gerard Esteva, va enviar una carta el 20 de juny passat, dos dies abans de la inauguració, al president del Comitè Organitzador, l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros.

“No puc deixar de manifestar la nostra decepció pel tracte que federacions i molts clubs catalans han rebut per part del comitè organitzador”, assegurava Esteva, que lamentava que “ni tan sols hem estat convidats a cap dels actes, ni a la cerimònia d’inauguració ni als diferents esdeveniments esportius”.

Malgrat les imatges de grades buides que es van veure per la televisió, no hi va haver cap rectificació. Segons l’acusament de recepció, al qual ha tingut accés El Nacional, la carta de la UFEC va arribar a l’Ajuntament de Tarragona divendres passat a les 12 del migdia, hores abans de la cerimònia. Encara no han rebut cap resposta per part de Ballesteros.

Segons denuncia Esteva, “el tracte rebut no té res a veure amb el que van rebre les entitats catalanes en els Jocs Olímpics de Barcelona”. Segons explica, “en aquell esdeveniment, màxim exponent de l’olimpisme, les federacions catalanes van tenir sempre un tracte prioritari que va resultar en una implicació absoluta per part dels dirigents catalans, que van sumar per poder celebrar els millors Jocs de la història”.

Banderes espanyoles jocs del mediterrani - SergiAlcazar

Entrades reservades un mes abans

Segons va publicar el portal local Porta Enrere, diverses entitats espanyolistes, com el partit ultra VOX, Societat Civil Catalana o Plataforma per Tabàrnia tenien entrades reservades fins i tot abans que sortissin a la venda. Segons el mitjà local, van adquirir-se un nombre indeterminat d’entrades, que van distribuir-se a través del Centre Aragonès de Tarragona. En el reportatge, el vicesecretari de comunicació de VOX a Tarragona, Jordi Ferré, assenyala que van reservar seients com a partit i que fins i tot van portar gent en autobús des de Barcelona i des de diversos punts de l’Estat espanyol.

Com informa aquest mitjà, el Centre Aragonès cedia habitualment un espai de la seva seu a entitats unionistes com Societat Civil Catalana, a qui ha responsabilitzat directament de la distribució massiva de les entrades per a la cerimònia en el seu recinte. En una piulada al seu compte de Twitter (que 24 hores després han esborrat), se'n desvinculaven completament.


Curiosament, quan van sortir a la venda, no quedava pràcticament ni un terç de les entrades de la cerimònia d’inauguració disponibles, segons va documentar el periodista Josep Maria Llauradó. La web només permetia comprar-ne sis per ordinador. A banda de les entitats unionistes, empreses com El Corte Inglés van sortejar-ne entre els seus treballadors, de la mateixa manera que l'Ajuntament de Tarragona, que en va cedir als seus empleats.

Fonts de Societat Civil Catalana desmenteixen rotundamentEl Nacional les afirmacions del Centre Aragonès, i els insten a presentar "proves". Ho atribueixen al fet que la casa regional "deu haver rebut atacs i la seva defensa ha estat atacar una altra entitat". En aquest sentit, afegeixen: "A Twitter és molt fàcil atacar la gent". I insisteixen que no tenen res a veure amb el que es va viure al Nou Estadi divendres passat: "No hi tenim res a veure. Si la gent va anar a xiular Torra, va ser perquè va voler".

Per altra banda, fonts de la Plataforma per Tabàrnia sí que admeten que van "repartir unes 200 entrades", sense donar més detalls. Malgrat que responsables del partit ultra així ho han explicat, des de VOX es limiten a respondre que es tracta de "mentides estúpides de mitjans separatistes subvencionats per colpistes".

JOCS DEL MEDITERRANI HANDBOL

Sobre l’embolic de les entrades, des de l’organització remeten al seu comunicat, que recull declaracions de Ballesteros, en què assegura que “era materialment impossible dirigir la venda”. També expliquen que es van vendre 6.793 entrades a través d’internet i els punts de venda habilitats, i que n’hi havia 3.000 per als atletes, 1.800 per als comitès olímpics i els patrocinadors, 850 per a institucions i autoritats, 800 per a voluntaris i 275 per a periodistes acreditats.

El Nacional ha intentat posar-se en contacte amb TicketMaster, l’empresa que gestionava tant la venda de les entrades de la cerimònia d’inauguració com de les diferents competicions dels Jocs Mediterranis. No n'ha obtingut resposta.

Després, omplir quan hi participa Espanya

L’aspecte no només era desolador per les grades mig buides del Nou Estadi durant la inauguració de divendres passat. L’endemà, ja als escenaris de la competició, les graderies estaven pràcticament buides. I els pronòstics no són gaire esperançadors, malgrat tots els milions d’euros invertits en els Jocs Mediterranis.

Davant d’aquest fet, com va avançar El Nacional dissabte passat, l’organització va començar a regalar entrades, malgrat la negativa inicial a fer-ho. El comitè organitzador de Tarragona 2018 s’ha posat en contacte amb les entitats esportives de les comarques tarragonines per omplir els estadis. Especialment se n'ha ofert per a les activitats on participa Espanya, per donar una més bona imatge.