Les Forces Armades han reaccionat finalment a les polèmiques relacionades amb les efemèrides publicades per unitats militars que glossaven el bàndol sollevat durant la Guerra Civil o la participació de la División Azul al costat dels nazis durant la Segona Guerra Mundial.

Precisament quan es compleixen 40 anys del cop d’Estat perpetrat per unitats de l’Exèrcit de Terra i de la Guàrdia Civil, aquest dimarts s’ha conegut, via El confidencial Digital, que tot i que tard, l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra ha volgut tancar la possibilitat que hi hagi més polèmiques retirant de les seves bases de dades totes aquelles efemèrides que facin referència a la Guerra Civil, el franquisme o la División Azul.

Segons el mitjà citat, que esmenta fonts militars, de la base de dades que s’utilitza per afegir efemèrides en les ordres del dia de cada unitat militar han desaparegut les relacionades amb el passat guerracivilista i pronazi i també la dictadura. La decisió arriba setmanes després que es donés a conèixer que el passat 1 de gener, l’Escola Naval de La Graña (Galícia) difongués com a efemèride del dia un episodi de la Guerra Civil amb termes com rojos, esquadra roja o nacionals.

L’efemèride va ser denunciada pel diputat Nestor Rego, del BNG i va suposar la destitució fulminant del cap d'Estudis d’aquest centre de l’Armada.

Més recentment s’ha sabut que una altra dependència militar, aquest cop de l’Exèrcit de Terra, l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials, amb seu a Talarn (Pallars Jussà) hauria publicat efemèrides relacionades amb la batalla de Krasni Bor, lliurada entre els espanyols de la División Azul i l’exèrcit soviètic, extrem negat per l'Exèrcit de Terra.

En tot cas, el bloqueig d’una sèrie d’efemèrides gens compatibles amb la democràcia arriba amb la voluntat d’evitar noves polèmiques, però arriba al febrer del 2021 i només després d’haver protagonitzat diversos escàndols.

 

Imatge principal: Membres de la Divisón Azul mostren un escut a militars alemanys / Biblioteca Virtual del Ministerio de Defensa