L'Acadèmia General Bàsica de Suboficials (AGBS) de l'Exèrcit de Terra espanyol ha retut homenatge a la División Azul aprofitant l'efemèride de la Batalla de Krasni Bor, la qual va començar el 10 de febrer de 1943 i va suposar un considerable triomf dels voluntaris espanyols davant de l'exèrcit roig.

"Tal dia com avui, 10 de febrer de 1943, els carros de combat soviètics s'estavellaven contra les posicions de la División Azul a la batalla de Krasni Bor, al front rus, durant la II GM" commemora l'AGBS afegint que la batalla de Krasni Bor "es considera unànimement l'última gran gesta de l'Exèrcit espanyol en una guerra convencional".

"La División Azul es va enganxar al terreny i, malgrat l'aclaparadora superioritat soviètica, va mantenir la posició i va frustrar l'ofensiva enemiga malgrat les seves nombrosíssimes baixes. Fins i tot va poder llançar una contraofensiva i ocupar el riu Ishora en espera de reforços. Els combats van seguir les següents setmanes, però els soviètics no van aconseguir trencar el setge de Leningrad. Stalin va perdre aquella batalla", afegeix.

Aquest homenatge ha rebut la rèplica de l'Ambaixada russa a Espanya, que ha recordat que haver estat aliat de l'Alemanya nazi no és motiu d'orgull. "La història coneix molts exemples d'heroisme de soldat espanyol. Tanmateix hi ha gestes i 'gestes'. L'aventura de la División Azul i la complicitat amb l'Alemanya nazi no és cap motiu d'orgull. Va acabar en milers de soldats espanyols sota terra rus", han etzibat.

La secretària d'Agenda 2030 i diputada d'Unidas Podemos, Ione Belarra, ha lamentat els fets i, en la mateixa línia que vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha denunciat que "no hi ha normalitat democràtica". "No hi ha normalitat democràtica si en el sí de les Forces Armades es fa un homenatge com aquest a la División Azul que va combatre amb els nazis. Perjudica la imatge del nostre país aquí i a l'exterior. No tinc cap dubte que Defensa prendrà mesures", ha instat a la ministra Margarita Robles.

La batalla de Krasni Bor

La batalla de Krasni Bor va suposar una victòria pels voluntaris espanyols que van anar a combatre el comunisme soviètic. Amb només 5.900 soldats, la División Azul va ser capaç de frenar l'avenç soviètic, el qual comptava amb quatre divisions soviètiques d'infanteria (les 43a, 45a, 63a i 72a), amb un total de 44.000 homes, recolzades pel 31è i 46è Regiments cuirassats que comprenien gairebé 100 tancs, dos batallons d'artilleria antitancs amb canons i les 34a i 250a Brigades d'Esquiadors.

soldats sovietics leningrad - RIA Novosti archive

Soldats soviètics durant la defensa de Leningrad / Foto: RIA Novosti archive

La resistència espanyola va mantenir el setge sobre la ciutat de Leningrad, estabilitzant el front per un any més i obligant l'exèrcit rus a cancel·lar l'Operació Estrella Polar, la qual tenia per objectiu alliberar la regió de l'assetjament nazi i, posteriorment, llançar una ofensiva als països bàltics.