L'exèrcit espanyol fa el desentès de la prohibició de la utilització i exhibició d'armes a la serra de Collserola per part del Consorci de Collserola. El cap de l'oficina de comunicació de la Inspecció General de l'Exèrcit (IGE), el coronel Alejandro Rubiella, ha insistit que hi continuaran anant, malgrat la disconformitat dels veïns. "La nostra feina és sortir al camp", ha afirmat aquest divendres en declaracions als mitjans en la inauguració de les portes obertes de la caserna del Bruc a Barcelona amb motiu de la setmana de les Forces Armades.

"Som extraordinàriament respectuosos amb la normativa vigent i amb els temes mediambientals", ha assegurat Rubiella, i ha explicat que els militars estaven fent instrucció i ensinistrament. El coronel ha assenyalat que l'Exèrcit de Terra va comunicar que es faria l'activitat i ha assegurat: "Ens movem per espais públics com qualsevol altre ciutadà ho pot fer. És un dret constitucional poder-se moure per tot Espanya".

Dimecres passat, un grup de militars realitzava exercicis d'ensinistrament a la muntanya de Collserola i alguns dels veïns de la zona van publicar fotografies del batalló a les xarxes socials i van mostrar la seva disconformitat amb la presència d'una dotzena de soldats armats en una zona d'esbarjo. El Consorci de Collserola va aprovar el 2016 un reglament que prohibeix “la utilització” i “l’exhibició” d’armes i que especifica que les úniques activitats d’entrenament permeses són les de “caràcter esportiu, físic i recreatiu”. Aquesta va ser la forma indirecta per prohibir les pràctiques militars dins l’espai protegit. Així i tot, no s'ha evitat la presència de militars maniobrant. El ministeri de Defensa va presentar en el seu dia un recurs contenciós administratiu contra els acords, i va anunciar que mantindria les activitats a Collserola. 

Celebració de les Forces Armades a Granada

L'epicentre de la celebració del Dia de les Forces Armades té lloc aquest cap de setmana a Granada, amb una primera jornada de desfilada naval a Motril divendres a la tarda i la tradicional parada militar terrestre i aèria dissabte pel centre de la capital. En total, participaran en aquesta exhibició militar més de 5.500 membres de les Forces Armades, al voltant de quaranta avions, prop de 30 helicòpters i una dotzena de vaixells. El Dia de les Forces Armades se celebra cada any al voltant del 30 de maig, dia de Sant Ferran, amb l'objectiu de "subratllar la identificació dels Exèrcits amb el poble espanyol, del qual formen part i al que serveixen".