L'exèrcit espanyol ha comprat un milió d'euros en granades de mà. En concret s'hi ha gastat 947.000 euros, inclosos impostos, que representaran 10.000 unitats, segons informa Infodefensa. Cada granada costa uns 100 euros. Les granades són del model Alfambra D/O (M2) i les fabricarà l'empresa Instalaza de Saragossa, que lliurarà la comanda a finals d'any.

El model encarregat és una granada de doble ús defensiu o ofensiu que simplifica la logística en poder-se configurar segons el tipus d'escenari. Se subministra en configuració defensiva, però el soldat pot treure ràpidament l'embolcall defensiu de fragmentació que inclou 3.500 esferes d'acer endurit, per utilitzar-la en el mode ofensiu, segons especifica l'empresa.

Alhambra DO M2 Instalaza
Alfambra DO M2     Foto: Instalaza

A més, la firma d'Estonia Milrem Robotics ha lliurat a l'Exèrcit de Terra espanyol el seu primer vehicle terrestre no tripulat, denominat (UGV) Themis . Aquesta adquisició es produeix en el marc del programa Escorpí, que va posar en marxa a principis de 2021 per la Direcció General d'Armament i Material (DGAM) per experimentar amb sistemes terrestres no tripulats i existents al mercat.  El Themis és el primer vehicle terrestre no tripulat que compra el Ministeri de Defensa espanyol. El contracte va ser adjudicat el novembre de l'any passat a l'empresa Paukner -representant a Espanya de l'estoniana Milrem Robotics- per 370.000 euros.

Vehicle Themis Milrem Robotics
Vehicle Themis      Foto: Milrem Robotics

El Themis està dissenyat per donar suport a les tropes desmuntades, i es pot utilitzar com a plataforma de transport, estació d'armes remota, o unitat de detecció o eliminació d'artefactes explosius, entre altres usos. És un vehicle híbrid, dièsel i elèctric. L'arquitectura oberta de Themis permet configurar-lo ràpidament per a una funció de transport o per ser armat, eliminar municions o donar suport a operacions d'intel·ligència, segons assenyala l'empresa. Pot assolir una velocitat de 20 quilòmetres per hora i carregar un màxim de 750 quilos.

El Consell de Ministres va donar llum verda al juliol a una de les partides que ha generat més enfrontaments entre els dos socis del govern espanyol: PSOE i Podemos. Va aprovar sol·licitar un crèdit de gairebé 1.000 milions d’euros pel Ministeri de Defensa perquè se’l gasti en despesa ordinària (350 milions) i en armes i EPI per a les tropes (650 milions). Ha estat una de les decisions que ha provocat més friccions entre PSOE i Podemos, perquè el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre a la cimera de l’OTAN a augmentar la despesa en Defensa fins al 2% del PIB el 2029.